VLADA SE HVALI, A NEZAPOSLENOST RASTE Sezonci su ostali bez posla, nastavljaju se negativna kretanja

Autor: S.P,/Dnevno

Prema posljednjim podacima DZS-a o kretanju (ne)zaposlenosti, objava stope registrirane nezaposlenosti potvrdila je očekivani pad u rujnu, na što je prethodno upućivala i statistika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), zabilježivši u promatranom mjesecu pad broja nezaposlenih za 3.934 osobe ili 2,6 posto manje nego u kolovozu.

Registrirana stopa nezaposlenosti, koja predstavlja odnos broja nezaposlenih u odnosu na aktivno stanovništvo, spustila se na 8,8 posto pri čemu se broj aktivnog stanovništva spustio za 10.129 osoba ili 0,6 poto manje u odnosu na kolovoz, a iznosio je 1.676.151, podaci su RBA analize.

Završetak glavne turističke sezone rezultirao je već uobičajenim smanjenjem zaposlenih radnika na sezonskim poslovima. Stoga ne iznenađuje i pad broja ukupno zaposlenih koji se u rujnu spustio za 6.195 osoba odnosno 0,4 posto.

Ipak, na godišnjoj razini nastavila su se negativna kretanja te je rujanska stopa nezaposlenosti za 2,1 postotna boda viša nego u istom mjesecu prošle godine. Rast stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je snažnijeg rasta broja nezaposlenih u odnosu na rast broja aktivnog stanovništva.

Uz snažan godišnji rast broja nezaposlenih po dvoznamenkastim stopama od 31,2 posto koji je prisutan od travnja, broj aktivnog stanovništva zabilježio je tek blagu godišnju stopu rasta od 0,2 posto. Nadalje, prosječna stopa nezaposlenosti u devet mjeseci ove godine iznosila je 8,9 posto dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 7,8 posto.

Promatrajući broj zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u, uz ukupni mjesečni rast od 0,1 posto, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zabilježile su najveći doprinos rastu od 1,4 posto u odnosu na kolovoz. Međutim, na godišnjoj razini upravo u tim djelatnostima zabilježen je najsnažniji pad, od 19,7 posto.

Navedeno ne iznenađuje budući da su to djelatnosti koje generiraju najveći broj sezonskog zapošljavanja, a upravo su one i najpogođenije koronakrizom. S druge strane, ukupan godišnji pad broja zaposlenih u pravnim osobama od 3,5 posto ublažen je ponajprije pozitivnim doprinosom u kategoriji informacije i komunikacije s godišnjim rastom od 2,3 posto.




Unatoč krhkom i usporenom gospodarskom oporavku uz izostanak značajnijeg sezonskog rasta zaposlenih, jače priljeve u evidenciju nezaposlenih osoba sprječavaju Vladine izdašne mjere potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim COVID-19 koje su produžene do kraja godine, a najviše ih koriste mikro i mali poduzetnici.

 




Autor:S.P,/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.