Foto: Dragan Matic / CROPIX

Vlada predstavlja novi paket pomoći: Sindikati i poduzetnici protiv nastavka potpora samo za turizam i promet

Autor: D.Kt.

Na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, zakazanoj za 16 sati, Vlada će sa socijalnim partnerima raspraviti nastavak pomoći gospodarstvu, odnosno korigirani paket mjera, a prema nekim najavama Vlada predlaže nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta na još mjesec dana, ali i uvođenje skraćenog radnog tjedna po uzoru na neke europske zemlje, poput Njemačke.

U Glasu poduzetnika međutim napominju da im nije jasno predlaže li Vlada skraćivanje radnog tjedna kao zamjenu za dosadašnju mjeru ili predlaže paralelno obje mjere – i skraćivanje radnog tjedna i nastavak potpora za radnike. Pri tom napominju da nisu zadovoljni najavama premijera Plenkovića da će se državne potpore nastaviti samo za sektore turizma, prijevoza i dijelom ugostiteljstva.

“Svi poduzetnici kojima je promet pao za 50 i više posto trebali bi biti uključeni u nastavak mjera minimalno još jedan do dva mjeseca pa bi nakon toga Vlada trebala pratiti situaciju od tvrtke do tvrtke. Vlada ne bi trebala odvajati tvrtke po sektorima nego gledati gospodarstvo u cjelini, dati šansu poduzetnicima da se počmu vraćati u posao”, kaže predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas i dodaje da bi se potpore za očuvanje radnih mjesta trebale nastaviti davati tvrtkama s padom prometa ećim od 50 posto koje su ih dosad primale, a ne nekim novima koje imaju pad prometa iz tko zna kojeg razloga.

I predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ne drži dobrim nastavak potpora samo za određene sektore jer određene djelatnosti unutar istog sektora još uvije ne mogu funkcionirati. Navodi slučaj tvrtke Siscia iz Siska koja ne može nastaviti s radom jer ima problema u nabavi tkanine, odosno sirovine iz Italije, a ne spada u teško pogođene sektore poput turizma, prometa ili ugostiteljstva. Takođere predlaže da se promatra tvrtka po tvrtka, ali i definiraju kriteriji i odrede granice za isplatu državnih potpora.

“Primjerice, da nema isplate dividende u onim tvrtkama koje primaju državne potpore za očuvanje radnih mjesta ili neka se ostvarena dobit tvrtke uključi u isplatu plaća radnicima ili da tvrtke koje isplaćuju dobit, a uzimaju potpore, državi vrate subvencije. Ukratko, potreban je strogi nadzor”, pojašnjava Sever stavove sindikata dodavši da s esindikati i dalje zalažu da se državne potpore isplaćuju direktno radnicima, a ne poslodavcima.

Vlada se mora zadužiti za 3,5 milijarde kune, ali neće tražiti pomoć MMF-a

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.