Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

VELIKA PREVARA ŠIRI SE S JADRANA! Na ovom se zgrću milijuni

Autor: dnevno.hr

Inspekcijski nadzor usred turističke sezone otkrio je šokante podatke, javlja RTL. Naime, na samo trećinu izdanih računa plaćen je porez, a premda je zarada veća nego lani, ugostitelji su pronašli način da izbjegnu državne namete. Umjesto računa – ponuda s oznakom “ovo nije fiskalizirani račun”. ”To je ponuda ili narudžba. Oni koriste ta dva elementa, na način da prvo izdaju ponudu ili narudžbu. To je zakonom dopušteno prije plaćanja zato što ne znaš na koji će način kupac platiti taj račun”, objasnio je predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak. Ako plaćate karticom, nakon predračuna dobivate pravi, fiskalizirani račun, a ako posegnete za plaćanjem gotovinom, tada ugostitelj može i ne otkucati pravi račun, čime ne plaća porez. Najlakša su meta turisti koji ne provjeravaju fiskalizaciju. ”Provjerim što je na računu ovdje, i iznos, je li cijena ispravna, ona koju smo na početku dogovorili i plaćamo li to što smo kupili. Ali to je sve što pogledam”, rekao je turist Adrian iz Norveške.

Premda je gostiju manje u odnosu na prošlu godinu, u srpnju ove godine zaradili smo 1,7 mlrd kuna više, a porezni nadzor utvrdio je da sive ekonomije itekako ima. Porezna je samo prošlog mjeseca bila u 1619 nadzora, a u 1141 pronađene su nepravilnosti, točnije samo 500-tinjak fiskalnih obveznika posluje uredno, dok su ostalima naplaćene kazne u iznosu od 1,113.262 kuna. U poreznoj upozoravaju da nefiskalizirani račun gost nije dužan platiti.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.