VELIKA OBMANA NA TRŽIŠTU MASKI! Dobro pripazite što kupujete

Autor:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je preporuke za trgovce i proizvođače maski, temeljem tih preporuka maske moraju biti pamučne, dvoslojne. No, na brojnim prodajnim mjestima moguće je pronaći jednoslojne maske pa su se slijedom toga u Slobodnoj Dalmaciji zapitali je li to metoda kojom su trgovci i proizvođački maski htjeli uštedjeti.

Oni pak u svojem očitovanju ističu kako je sve po zakonu dok s druge strane iz Zavoda još od konca kolovoza nisu dobili konkretan odgovor oko toga jesu li fotografirane i deklarirane jednoslojne maske spoorne. Unatoč tome podsjećaju kako je Zavod prihje par dana nadopunio preporuke za korištenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski-.

“Maske za lice su, u najširem smislu, maske koje se izrađuju od komercijalno dostupnih dvoslojnih pamučnih materijala gušćeg tkanja i nose se u svakodnevnom životu. Za optimalnu učinkovitost dvoslojnu pamučnu tekstilnu masku za lice, koja ima ulogu tekstilne barijere, treba pravilno nositi (tj. staviti je da čvrsto prianja na nos i usta te da cijelo vrijeme nošenja prekriva istodobno i nos i usta). Upute za proizvođače: Na deklaraciji se mora navesti sirovinski sastav i upute za održavanje, a pri opisu ili reklamiranju maske voditi računa o tome da se ne stvori dojam da je riječ o medicinskom proizvodu ili zaštitnoj opremi. Preporučuje se izrada maski za lice od dvoslojnih pamučnih tekstila gušćeg tkanja. Mijenjati je ako je mokra i ne dirati je dok se nosi – navodi HZJZ. Unatoč tome na tržištu se još uvijek nude jednoslojne maske pa su se zato obratili Državnom inspektoratu. – Dana 30. travnja 2020. godine Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o dopunama Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode (“Narodne novine” 53/20) u kojoj je dodana “maska za lice” kao nova kategorija proizvoda na koju se odnosi iznimna mjera kontrole cijena sukladno navedenoj odluci.Istom odlukom ograničava se cijena “maski za lice”, pri čemu se ona odnosi na najvišu maloprodajnu cijenu maski za lice od 12 kuna. Inspektorat je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo izradio prijedloge deklaracije i za jednoslojne i za dvoslojne pamučne maske koje su obuhvaćene ovom odlukom”, kažu u Inspektoratu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.