‘VEĆ SMO U RECESIJI!’: Propast uslijed pandemije: Crni scenariji! Ne piše nam se dobro

Autor: Iva Međugorac

Prošlog su tjedna burzovni indeksi na Wall Streetu zabilježili najveći tjedni pad od financijske krize 2008.godine, a i druge svjetske burze nisu cjepljene od pada, pa je sve evidentnije kako će paraliza dijela gospodarstava radi brzog širenja koronavirusa svijet uvesti u novu recesiju.

Kako javljaju svjetski mediji na Walla Streetu je Dow Jondes prošlog tjedna potpunuo 17,3 posto, odnosno na 19.173 boda. Istodobno S&P 500 skliznuo je za 15 posto odnosno na 2304 boda, Nasdaq indeks 12,6 posto, na 6.879 bodova. U prvim danima prošlog tjedna tržište je bilo pod tako snažnim pritiskom da se novonastalu krizu već sada naziva kopronakrizom. Primjkerice samo u ponedjeljak S%P 500 indeks srušio 12 posto. To je ujedno njegov treći po veličini dnevni pad u povijesti. Investitoru su u strahu zbog odluke američke središnje banke koja datira od nedjelje, a prema kojoj su smanjene ključne kamatne stope za puni postotni pod u rasponu od nula do 0.25 posto. To je inače bio drugi drastični rez kamata prije redovne sjednice Feda pa su ulagači konstatirali kako je gospodarska situacija čak i lošija nego li se na tržištima ranije procjenjivalo. Pomalo očekivano, pojava koronavirusa utjecala je i na svjetske nabavne lance, kao i na potražnju diljem svijeta. Brojne su države zatvorile škole, u mnogim su zemljama zabranjena javna okupljanja, masovno se odgađaju kulturna, ali i sportska događanja ne bi li se suzbilapandemija koronavirusa, a za to vrijeme središnje banke smanjuju kamate te ubrizgavaju na tržište svjež novac. Ta aktivnost za cilj ima poboljšanje likvidnosti, a u borbu su se uključile i svjetske vlade koje uvode fiskalne poticaje. Primjera radi britanska vlada objavila je paket pomoći gospodarsku ‘težak’ 330 milijardi funti. Bijela kuća radi na planu potpora gospodarstvu vrijednom i do 1.300 milijardi dolara, Francuska svoje gospodarstvo spašava sa 45 milijardi eura.

”Glavno je pitanje na tržištima koliko je sredstava zapravo potrebno, a ozbiljnost krize sugerira da će biti nužni iznosi o kojima nitko prije nije ni pomišljao”, upozorila je analitičarka Quincy Krosby, a oglasili su se i analitičari u Reutersovoj agenciji koji su 80 posto sigurni da bi SAD ove godine mogla pogoditi recesija, premda vlasti ulažu goleme poticaje za spas gospodarstva. ”Već smo u recesiji”, tvrdi Robin Brooks glavni ekonomist Instituta za međunarodne financije prema čijim procjenama će američki BDP u prvom tromjesečju pasti za 0.2 posto na godišnjoj razini, u drugom predviđa još veći pad za 3,6 posto. Prema ovom ekonomistu uzrok tome su mjere koje su neizbježne da bi se spriječilo širenje koronavirusa, pritom navodi mjere poput karantena,zatvaranja kompanija, uslužnih djelatnosti kao i ograničavanja putovanja. To je zaustavilo svakodnevno poslovanje i svijet uvelo u novu recesiju, prvu od globalne kriuze 2008-godine.  Najcrnje prognoze stižu od analitiara JP Morgana oni drže da bi američki BDPO u ovom tromjesečju mogao pasti za četiri, a u narednom za 14 posto. Prema procjenama te banke u kompletnoj ovoj godini najveće svjetsko gospodarstvo moglo bi posrnuti za 1.5 posto. ”Tržište reagira na strah i nesigurnost. Očekujemo da će se takvo trgovanje nastaviti dok cijene dionica ne dotaknu dno. A dno će se pronaći kada bude zaustavljeno širenje virusa i kada će ekonomske štete od virusa biti limitirane” kaže Nela Richardson, analitičarka u tvrtki Edward Jones. I europske se burze također susreću s problemima te su shodno tome prošlog tkjedna padale cijene dionica. . Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,3 posto, na 5.190 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 3,4 posto, na 8.928 bodova, a pariški CAC 1,7 posto, na 4.048 bodova.

Turizam bi nam zbog koronavirusa mogao krahirati kao ’70-ih zbog variola vere

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.