Dnevno

VAŽNA OBAVIJEST ZA PODUZETNIKE! Provjerite stanje računa: Zbog OVOLIKO duga, nećete moći odgoditi PDV!

Autor: Dnevno

Porezna uprava na svojim je mrežnim stranicama objavila kriterije i načine podnošenja zahtjeva za odgodu plaćanja poreza na dohodak, dobit i doprinsoe te PDV-a.

Kako bi se odobrila odgoda plaćanja PDV-a, na dan podnošenja zahtjeva poduzetnik mora imati podmirene sve obveze i podnesene sve porezne prijave. U zahtjevu mora dokazati pad prometa u ožujku u odnosu na isti mjesec 2019. ili pak opisati i obrazložiti zašto očekuje pad prometa u sljedeća tri mjeseca, uz uvjet da je prošle godine imao prihode do sedam i pol milijuna kuna i da je porez obračunat prema izdanim fakturama.

Među kriterijima je i uvjet prema kojem u trenutku podnošenja zahtjeva porezni dug ne smije biti veći od 200 kuna. Stoga se poduzetnicima savjetuje da prije podnošenja prijave na natječaj od svog poreznog referenta zatraže trenutno stanje i uplate iznos kojim će anulirati dug. U suprotnom, porezni dužnici neće moći podnijeti zahtjev za odgodom plaćanja PDV-a. Također, odgoda PDV-a ne odnosi se na veljaču, podsjećaju iz Porezne uprave i napominju ako po dospijeću prve odgođene obveze poduzetnik ne bude u mogućnosti namiriti poreznu obvezu, moći će podnijeti zahtjev za obročnu otplatu.

Pravo na odgodu poreza na dohodak, dobit i doprinosa za sljedeća tri mjeseca imaju poduzetnici koji nemaju dug prema državi i koji mogu dokazati da je njihovo poslovanje u problemima zbog pandemije koronavirusa i sigurnosnih mjera koje su uvedene. Na porezne odgode mogu računati svi poduzetnici ako već sada imaju pad prihoda na godišnjoj razini od 20 posto, kao i ako se predviđa pad prihoda od 20 ili više posto u idućim mjesecima.

Zahtjev Poreznoj upravi može se podnijeti on-line putem ePorezna, a poduzetnici koji nisu korisnici tog sustava, mogu ga podnijeti putem web forme “Pišite nam” birajući temu ePorezna i JPPU potemu Zahtjev za odgodom plaćanja pri čemu je moguće popuniti i priložiti obrazac.

S prvim danom Nove godine na snagu stupa novi krug poreznih reformi: Evo kakve su promjene i što se mijenja




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.