Pixabay

UVODI SE SKRAĆENI RADNI TJEDAN? Vlada će pokrivati razliku do iznosa pune plaće

Autor: D.Kt.

U novom paketu mjera pomoći gospodarstvu, svojevrsnog korigiranog dosadašnjeg paketa, Vlada predlaže uvođenje skraćenog radnog tjedna koji bi poslodavcima financirala država, a u cilju zadržavanja radnika. Na to se nadavno odlučila i Europska komisija i za to osnovala fond od 500 milijardi eura iz kojega je za članice koje bi uvele skraćeni radni tjedan osigurano 100 milijuna eura, dok bi države trebale osigurati 25 milijardi eura jamstava.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever pojašnjava da se ta mjera u javnosti pogrešno shvatila kao da se radi o nepovratnim sredstvima. “Ona jesu nepovratna za poslodavce, ali nisu za državu jer mora dati jamstva, odnosno vratiti sredstva u europski fond”, pojašnjava Sever i dodaje da sindikati podupiru takav institut.

Podsjeća, međutim, da je tijekom posljednje financijske krize u Hrvatskoj bilo neuspjelih pokušaja uvođenja skraćenog radnog tjedna jer su neke tvrtke zaista skratile radni tjedan, ali su smanjile i plaće radnicima da bi ih na kraju ih još i otpustile. Novi prijedlog išao bi upravo u smjeru da se radnike ne otpušta zbog smanjenog obujma posla, nego da se poslodavcima dodjele sredstva kojima bi se pokrivala razlika između smanjene plaće zbog skraćenog radnog tjedna i pune plaće.

I dok su se mnoge zemlje tijekom zadnje recesije “kilavile” sa skraćenim radni tjednom, najuspješnja zemlja u provedbi takve gospodarske mjere je definitivno Njemačka. Njihov Kurzarbait pokazao se jako učinkovitim u zaštiti radnih mjesta tijekom financijske krize, a neki analitičar čak smatraju da je upravo skraćenje radnog tjedna omogućilo Njemačkoj brz oporavak nakon krize.

Prema njihovom modelu, poduzeće ima pravo radnika poslati kući, odnosno smanjiti mu broj radnih sati, zbog čega će radnik dobiti i manju plaću, a razliku će nadoknaditi država. Poslodavci su uspjeli isplatiti 60 posto plaće radnicima,a zajedno s državnom subvencijom osigurali su oko 90 post plaće zaposlenika.

Koliko će ta subvencija iznositi u Hrvatskoj još se ne zna, a moglo bi biti poznato nakon što Vlada na sjednici GSV-a socijalnim partnerima predloži korogirani paket mjera, odnosno njihov nastavak. No, ne treba očekivati da će s državnim subvencijama biti pokrivena cijela plaća radnika.

Vlada predstavlja novi paket pomoći: Sindikati i poduzetnici protiv nastavka potpora samo za turizam i promet




Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.