Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Ukupni krediti banaka 270 milijardi kuna: Više od polovice plasirano kućanstvima kroz gotovinske kredite

Autor: Dnevno

Ukupni krediti poslovnih banaka krajem ožujka iznosili su 270,2 milijardi kuna, čime je osmi mjesec zaredom zabilježen rast, i to za 2,6 posto na mjesečno razini, dok je na godišnjoj razini porast iznosio 6,7 posto, podaci su iz analize Raiffeisenbank Austria (RBA). Promatrano po valutnoj strukturi, na godišnjoj su razini kunski krediti porasli za više od 16 milijardi kuna (15,9 posto), dok su krediti s valutnom klauzulom nakon 11 mjeseci pada zabilježili blagi rast od 152,9 milijuna kuna (0,1 posto).

Podaci po sektorima pokazuju da je više od polovine ukupnih kredita plasirano sektoru kućanstva – 135 milijardi kuna ili 8,5 milijardi kuna više nego krajem ožujka 2019., dok su u odnosu na kraj veljače ove godine porasli za skromnih 0,8 posto.

Kod stanovništva je, napominju, osobito izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite, koji još uvijek rastu po godišnjim dvoznamenkastim stopama (14,2 posto). Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju ožujka iznosili su 83,3 milijarde kuna te su na mjesečnoj razini zabilježili porast od 4,3 posto. “

Krediti središnjoj državi krajem ožujka iznosili su 38,4 milijarde kuna, što je na mjesečnoj razini rast od 4,2 posto, dok je na godišnjoj razini stanje kredita središnjoj državi poraslo za 8,7 posto.

“Sukladno mjerama odgode plaćanja kredita, prisilne naplate (ovrha, aktiviranje instrumenata osiguranja) dugova građana i poduzetnika još uvijek se ne provode”, napominju.

Poduzetnicima nejasan nastavak potpora: Svima s padom prometa većim od 50 posto ili samo turizmu i prometu?

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.