Foto: FAH / POOL

UKIDAJU SE BLOKADE BLOKIRANIM GRAĐANIMA: 241 tisuća građana slijedećih mjeseci može lakše disati! Evo što sve ova mjera nosi

Autor: Dnevno

Otplata starih dugova za nešto više od 241 tisuću blokiranih građana čiji dug zajedno s kamatama iznosi oko 23 milijarde kuna trebala bi biti stavljena u mirovanje iduća tri mjeseca, a tu će mjeru pratiti i ukidanje blokada s bankovnih računa. Točan datum deblokada propisat će ministar financija nakon što izmjene zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima dobiju zeleno svjetlo u Saboru. Neslužbeno se doznaje da bi rasprava o hitnoj promjeni zakona trebala biti nakon Uskrsa, javlja Večernji list.

Budu li imali prihoda, dužnici će u razdoblju privremene suspenzije ovrha moći slobodno raspolagati s cjelokupnim priljevom novca na svojim računima, a ne samo s onim dijelom koji se usmjerava na zaštićeni račun. Broj građana pod blokadom ostao je velik i nakon što je država prošle godine deblokirala sve one koji tri godine nisu imali nikakav priljev na računu ni novca od kojeg bi se taj dug vratio. Tada je deblokirano oko 50 tisuća građana, ali dug nije nestao te ga moraju vraćati ako se iznova zaposle ili steknu neke novčane prihode. Privremenom obustavom prisilne naplate Vlada velikoj vojsci blokiranih želi pomoći da lakše prebrode razdoblje posebnih okolnosti koje znatno utječe na njihovu financijsku situaciju, navodi se u radnoj verziji zakonskog prijedloga.

Nadalje, odgoda se ne bi primijenila na alimentacije, obveze prema radnicima za blokirane obrtnike te na ovrhe vezane za provođenje kaznenih postupaka. Ministarstvo pravosuđa već je preporučilo pravosudnom sustavu da nastavi s radom na neodgodivim hitnim predmetima kao što su zaštita prava djece, prava radnika, kazneni postupci s pritvorskim elementima, a da se odgode svi drugi postupci koji ne zahtijevaju takvu hitnost, posebno ovrhe vezane uz iseljenja iz nekretnine.

Lalovac: ‘Banke moraju uvesti jednogodišnji moratorij na kredite jer nemaju nikakvog troška’

 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.