Patrik Macek/PIXSELL

UDRUGA OVRŠNI: ‘Dva ministarstva…bez dogovora’

Autor: S.P./Dnevno

Dok se koronavirus i dalje nezaustavljivo širi i sve je više zaraženih ljudi, epidemiološke mjere postaju sve jače, premijer Plenković ne misli da ovršenim građanima treba i dalje relaksirati ovrhe i blokade.

Koronavirus ponovno uzima svoj zamah i moguće je da ljudi ostanu i bez ovo malo radnih mjesta, ali to za Vladu nije dovoljan razlog da ih se ne bi moglo nastaviti stiskati i ovršavati, smatraju u Udruzi Ovršni.

Kako bi podsjetili Vladu, da se 18. listopada bliži, a oni ne čine ništa, iz Udruge Ovršni otišli su na sastanak u Ministarstvo financija.

U ministarstvu ih je dočekao državni tajnik Stjepan Čuraj i njegova radna skupina.

“Otvorili smo neka pitanja i zajednički pokušali razmotriti moguća rješenja za razne skupine ovršenih (RBA, HRT). Skrenuli smo im pažnju na problematiku ovršenih i podsjetili s kakvim se sve izazovima susreću. Upozorili smo ponovno na to da ovaj model nije dobar za dužnika, a niti za vjerovnika, jer on nikako ne može doći na red od posrednika u naplati, koji imaju prednost. Ovakav model je stvoren za obogaćivanje posrednika. Agencije za posredovanje u naplati su poseban problem za cijelu državu, jer ne samo da izvrću đepove građanima, već iznose iz zemlje ogromnu količinu novca, za kojeg izgleda nikog nije briga, a od odgovornosti za to ruke peru oba ministarstva”, ističu u Udruzi Ovršni.

Koliko te agencije uprihode sredstava primjer je agencija B2 Kapital kojoj je početni prihod od samo 22 tisuće kuna 2013. godine skočio na 426 milijuna kuna 2017. godine, uz dobit od nevjerojatnih 120,6 milijuna, upozoravaju Ovršni.

“Ministarstva vole prebacivati neke poslove i krivnju za neodrađeno sa svog ministarstva na drugo. Tako su prošli put u Ministarstvu uprave i pravosuđa rekli da je za neka pitanja zaduženo Ministarsvo financija. Zbog toga smo zamolili da se organizira međuresorni okrugli stol između Ministarstva uprave i pravosuđa, Ministarstva financija i predstavnika ovršenih građana, kako bi se pronašli neki novi modusi, koji bi bili na tragu rješavanja problema. Mišljenja smo da bi Vlada i ministarstva morala jako dobro razmisliti o ovom pitanju jer se tiče zdravlja ovršenika, ali je i sigurnosna ugroza, kao što smo vidjeli iz nedavnog primjera napada na Markovom trgu. Građani su u velikom stresu i to svi – od najmlađih do najstarijih. Dali smo sve od sebe, a sad je red na  ministarstvima za akciju i odgovore, koji nam trebaju i kao podloga za odlazak u Bruxelles”, zaključili su u Udruzi Ovršni.

Autor:S.P./Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.