Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

UDRUGA FRANAK NEZADOVOLJNA IZMJENAMA OVRŠNOG ZAKONA Pozvali Vladu i Sabor na uvođenje dodatnih mjera

Autor: Sanja Plješa/Hina

Udruga Franak nezadovoljna je izmjenama Ovršnog zakona te je pozvala Vladu i Sabor da uvedu dodatne mjere kojima bi se omogućilo smanjenje troškova ovršnog postupka za sve potrošače ovršenike.

Time bi se spriječile i nezakonite ovrhe.

U otvorenom pismu pozdravili su “određene pomake nabolje” u prijedlogu izmjena Ovršnog zakona, ali smatraju da nisu dovoljne. Dodaju kako hrvatsko pravo i pravo EU-a omogućuju da se ostvare daleko veći pomaci nabolje.

Udruga Franak ima četiri zahtjeva.

Pozivaju Vladu da amandmanima dodatno zaštiti ovršenike od prekomjernih troškova i nezakonitih ovrha, a prvi prijedlog odnosno zahtjev se odnosi na izričitu zabranu ovrha nekretnina koje su opterećene hipotekama iz nepoštenih kredita, a na temelju presude Suda EU-a.
Predloženim izmjenama djelomično je prihvaćena intencija te presude pa je omogućeno da se ovrha nekretnine odgodi na maksimalno 30 dana do podnošenja tužbe za nedopuštenost ovrhe, ako postoji vjerojatna ništetnost ugovornih odredaba.

No, iz Franka smatraju da intencija presude C-407/18 nije time potpuno usvojena.

Naime, ukoliko postoje ništetne ugovorne odredbe u ugovoru na temelju kojega se ovrha provodi, onda se ovrha mora odgoditi sve dok se ne razriješi prije svega pitanje restitucije zbog nepoštenih odredaba. Budući da imamo u Hrvatskoj 125 tisuća ugovorenih CHF kredita, svaki takav kredit sadrži najmanje dvije nepoštene ugovorne odredbe, a to su odredbe o valuti i kamati, o predmetu i cijeni, ističu u Udruzi Franak.
Postoji već pravomoćno utvrđenje ništetnosti dvaju takvih ugovora. U skladu s presudom C-407/18 potrebno je izričito zabraniti ovrhu nekretnine za svaki takav kredit sve dok se ne utvrdi koliko novca banka mora vratiti potrošaču zajedno sa zateznim kamatama te je tek po utvrđenju stvarnoga stanja duga moguće pokrenuti ovrhu nekretnine ako bi i nakon toga potrošač imao dugovanje veće od 40 tisuća kuna koje ne bi nikako mogao namiriti, naveli su iz Udruge Franak u otvorenom pismu.

Nadalje, zahtijevaju da se propiše da veliki trgovci s velikim prihodima, primjerice većim od tri milijuna kuna godišnje, nemaju pravo naplaćivati troškove odvjetnika od potrošača ovršenika, ako su za pokretanje ovrhe koristili odvjetničke usluge, nego da u tome slučaju taj trošak sami snose.

Takva odredba odnosila bi se na sve odvjetničke troškove nastale prije pokretanja sudske parnice, a u slučaju pokretanja sudske parnice za proglašenje ovrhe nedopuštenom, troškove bi platio onaj tko je parnicu izgubio.

Treći zahtjev se odnosi na donošenje propisa koji bi regulirao da se kod naplate dugova od potrošača najprije naplaćuje trošak, potom glavnica i tek na kraju zatezna kamata.
Takva odredba mogla bi i trebala bi imati retroaktivno djelovanje na sve aktivne ovrhe koje još uvijek nisu ostvarene do kraja, dodaju iz Franka.

Naposljetku, zahtijevaju da se propiše kako zatezna kamata ne smije prijeći visinu glavnice, također samo u slučaju potrošačkih ovrha.

Iz Udruge Franak su uvjereni da su njihovi prijedlozi realni i ostvarivi te da bi se njihovim usvajanjem itekako olakšao položaj ovršenika potrošača, koji su u posebno teškom položaju za vrijeme aktualne zdravstvene krize.

Autor:Sanja Plješa/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.