Foto: Mario Todoric / CROPIX

U travnju 15.700 više nezaposlenih nego u ožujku, u javnoj upravi i obrani pao broj zaposlenih

Autor: Dnevno

Krajem travnja u evidenciji Zavoda za zapošljavanje bile su registrirane 159.234 nezaposlene osobe, što je za 15.773 osobe ili 11 posto više u odnosu na ožujak. Na godišnjoj razini broj nezaposlenih povećan je, pak, za 21,5 posto.

Rast broja nezaposlenih na mjesečnoj se razini odrazio i na porast stope registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu. Stopa registrirane nezaposlenosti u travnju je iznosila 9,4 posto, što je za 0,8 postotna boda više nego u ožujku ove godine, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Istodobno, u Hrvatskoj je krajem travnja bilo 1,527 milijuna zaposlenih, što je za 0,8 posto više u odnosu na mjesec ranije, a u odnosu na lanjski travanj zaposlenih je više za 1,5 posto.

Zaposlenost je na mjesečnoj razini porasla gotovo u svim djelatnostima, a najviše, za 2,9 posto, porastao je broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, na 68.952 osobe.

Broj zaposlenih pao je jedino u javnoj upravi i obrani: obvezno socijalno osiguranje, za 0,4 posto te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, za 0,3 posto.

Nakon otvaranja trgovačkih centara i kafića broj izdanih računa u ugostiteljstvu porastao za 487 posto!

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.