Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL

U rujnu, sedmi mjesec zaredom zabilježen pad prometa u industriji

Autor: Sanja Plješa/Hina

U Hrvatskoj je u rujnu promet u industriji na godišnjoj razini pao sedmi mjesec zaredom, za 4,5 posto.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), na mjesečnoj razini porastao je za 4,7 posto.

Za taj postotak u rujnu je prema kolovozu porastao i ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u Hrvatskoj.

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), u runu je u usporedbi s kolovozom ukupna prodaja kapitalnih proizvoda porasla za 19,9 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 12,4 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,3 posto.

S druge strane, ukupna prodaja energije manja je za 26 posto, a intermedijarnih proizvoda za 2,4 posto.
Promet u industriji u rujnu u odnosu na kolovoz porastao je na domaćem tržištu za 11,3 posto, a na nedomaćem tržištu za 5,5 posto.

Blaži pad prometa industrije na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u rujnu pao za 4,5 posto, pri čemu na domaćem tržištu za  2,4 posto, a na nedomaćem tržištu za 4,4 posto.
U rujnu je tako promet industrije pao po nižoj međugodišnjoj stopi nego u kolovozu, kada je pad iznosio 8,2 posto. U srpnju je pad na godišnjoj razini iznosio 10,9 posto, u lipnju 3,6 posto, u svibnju 16,1 posto, travnju 23,6 posto, a ožujku 6,6 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u rujnu je prema istom istom mjesecu lani promet energije manji za 49,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,3 posto i Intermedijarnih proizvoda za 0,3 posto.

Istodobno, promet kapitalnih proizvoda je veći za 13,4 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,2 posto.

Statistički podaci za prvih devet mjeseci ove godine pokazuju da je promet industrije bio za 7,8 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine.
Pritom je prodaja na domaćem tržištu bila manja za šest posto, a na inozemnom 10,1 posto.

Autor:Sanja Plješa/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.