U mjesec dana bez posla ostalo 20 tisuća ljudi: HGK očekuje usporavanje dnevnog rasta nezaposlenih

Autor: dnevno

Broj nezaposlenih u proteklih je mjesec dana porastao za gotovo 20 tisuća pa je, zaključno s jučerašnjim danom, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo 154.567 nezaposlenih.

Na dan 16. ožujka u evidenciji je bilo 134.717 osoba, a na kraju dana 16. travnja njih 154.567, što je u tom razdoblju povećanje za 19.850 osoba ili 14,7 posto, podaci su koje je Hina u petak dobila od HZZ-a.

No, podaci o ulasku u evidenciju nezaposlenih su veći i u proteklih je mjesec dana u evidenciju ušlo 29.797 osoba, dok je istovremeno iz evidencije izašlo 10.290 osoba.

“Najveći broj odjavljenih iz evidencije je radi zapošljavanja, njih 6.155, dok su ostali odjavljeni iz različitih razloga, a najveći broj jer nema uvjete za prijavu, njih 2.795. Riječ je o osobama koje su ušle u evidenciju, ali se naknadno utvrdilo da nemaju uvjete za prijavu, najčešće jer ih je poslodavac vratio u radni odnos i uspostavio kontinuitet u mirovinskom osiguranju”, pojašnjavaju iz HZZ-a.

Po podacima HZZ-a, u evidenciju nezaposlenih u razdoblju od 16. ožujka do 16. travnja najviše je novoprijavljenih iz djelatnosti smještaja, usluživanja hrane i pića – 7.388, a slijede trgovina s 4.179, prerađivačka industrija s 3.868 i ostale uslužne djelatnosti s 2.103 novoprijavljenih nezaposlenih.

Pritom, najveći broj ulazaka u evidenciju iz radnog odnosa u navedenom razdoblju bio je u zagrebačkom uredu HZZ-a – 5.721, u Splitu (3.885), Rijeci (2.466), Osijeku (2.115), a najmanji u Vukovaru (320).

Prema dnevnim podacima s internet stranice HZZ-a, trenutačno je objavljeno 7.357 slobodnih radnih mjesta.




Iz HZZ-a su izvijestili i da je prema trenutno dostupnim podacima ukupno zaprimljeno 95.845 zahtjeva poslodavaca za potporom za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom (Covid-19), a njima je obuhvaćeno gotovo 564 tisuće radnika.

PRATITE NEZAPOSLENOST: U posljednja 24 sata bez posla ostalo 711 osoba




Točan broj zahtjeva i obuhvaćenih radnika bit će poznat po obradi svih pristiglih zahtjeva, kažu iz HZZ-a, kao i da je većina zahtjeva obrađena i isplaćena do 10. travnja, a manji broj zahtjeva nalazi se u obradi te se očekuje da će biti isplaćeni do kraja tjedna.

HGK: Očekujemo ublažavanje trenda rasta dnevnoga broja nezaposlenih

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u svojom komentaru najnovijih podataka o broju nezaposlenih kaže kako posljednji dnevni podatak od 16. travnja pokazuje rast broja nezaposlenih u odnosu na kraj ožujka za 11.106.

Ako se nastavi rast prosječnim dnevnim ritmom posljednjih pet dana, krajem travnja će na evidenciji biti više od 160 tisuća nezaposlenih, što će biti gotovo 19 tisuća više nego krajem ožujka, a stopa nezaposlenosti u tom bi se kontekstu u travnju približila razini od 10 posto, procjenjuju iz HGK.

No, ipak očekuju ublažavanje trenda rasta nezaposlenih.

“Očekujemo ublažavanje trenda rasta dnevnoga broja nezaposlenih u preostalim danima travnja, stoga i nešto manju razliku povećanja u odnosu na ožujak, koja će ipak donijeti prvi godišnji rast broja nezaposlenih nakon 72 mjeseca pada”; zaključuje se u komentaru Komore.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.