Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

U Hrvatskoj se gotovo polovina klijenata banaka koristi internetskim ili mobilnim bankarstvom

Autor: Sanja Plješa/Hina

U Hrvatskoj se 46 posto klijenata banaka koristi internetskim i/ili mobilnim bankarstvom.

Prema podacima ankete stručnjaka Hrvatske narodne banke (HNB), u EU je prosjek 58 posto. Važno je napomenuti kako je ta anketa provedena 2019., prije pandemije koronavirusa.

Direktor direkcije supervizije informacijskih sustava HNB-a Slaven Smojver i savjetnica u direkciji za bonitetnu regulativu i krizno upravljanje HNB-a Ivana Jolić objavili su rad “Digitalizacija – rezultati ankete hrvatskih banaka u 2019.”

Autori tako u sažetku rada zamjećuju da je pandemija bolesti Covid-19 banke dodatno usmjerila ka inovaciji, digitalizaciji i traženju kreativnih i održivih rješenja.

“Reakcije banaka na potrebu ograničavanja i izbjegavanja bliskoga fizičkog kontakta u prvom su redu usmjerene na povećanje korištenja digitalnih kanala (mobilno i internetsko bankarstvo i bankomati) te promoviranje udaljenog rada. Ti postupci sugeriraju da će se dosadašnje digitalizacijske inicijative dodatno ubrzati i znatno proširiti”, navode Smojver i Jolić u proširenom sažetku rada koji je središnja banka objavila u srijedu.

Njihov se rad odnosi na rezultate ankete kojom su prošle godine bile obuhvaćene sve banke s ciljem procjene razloga, opsega, izazova i utjecaja digitalizacije te digitalne transformacije banaka na njihovo poslovanje.

Ta anketa, navode autori, pokazuje da se razmjerno malo klijenata banaka u Hrvatskoj, njih 46 posto, koristi internetskim i/ili mo­bilnim bankarstvom, u odnosu na 58 posto koliko je prosjek EU-a, dok u Danskoj, Finskoj i Nizozemskoj to čini više od 90 posto građana.




Istraživanje pokazuje da su banke, u kontekstu vrsta usluga koje pružaju klijen­tima, usredotočene na digitalizaciju postojećih, jednostavnijih, proizvoda poput gotovinskih kredita, iako uvode i nove proi­zvode poput digitalnih novčanika.

Digitalizacija dovodi i do repozicioni­ranja organizacijskih jedinica zaduženih za informacijske tehnologije (IT) koje od podrške poslovanju postaju integralni dio poslovnog modela i generator zarade bana­ka.

Također, analiza je pokazala i značajno raslojavanje između manjih i većih banaka.




Naime, veće banke puno ekstenzivnije digitaliziraju svoje poslovanje. Veće banke implementirale su ili planiraju implementirati značajno veći opseg tehnoloških inovacija u odnosu s krajnjim korisnicima, više se koriste ili se planiraju koristiti inovativnim tehnologijama i veći se udio njihovih klijenata koristi internetskim i mobilnim bankarstvom. Manje banke, s druge strane, percipiraju veće prepreke u digitalizaciji poslovanja i više se oslanjaju na vanjske suradnike u procesu programskog razvoja, navode Smojver i Jolić.

Na tržišno natjecanje u segmentu mobilnog bankarstva, uz nova očekivanja klijenata, značaj­no pridonose “fintech” tvrtke koje sve više ulaze i u Hrvatsku te regulatorne promjene, prije svega druga direktiva o platnim uslugama (PSD2 Regulation), ističu uz ostalo autori.

Autor:Sanja Plješa/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.