Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

U HRVATSKOJ OKO 10 TISUĆA TURISTA KRISTJAN STANIČIĆ: ‘U prosincu se ne očekuje značajniji turistički promet’

Autor: Sanja Plješa/Hina

U Hrvatskoj boravi oko 10 tisuća turista, a s obzirom na okolnosti i ograničenja u međunarodnim putovanjima u prosincu se za sada ne očekuje značajniji turistički promet, iako će neki hoteli, kampovi i objekti u domaćinstvu raditi, rekao je za Hinu direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Od tih turista, približno šest tisuća je stranih, a najviše ih boravi u objektima u domaćinstvu i hotelima, istaknuo je.

Napomenuo je da je najviše turista trenutno u Zagrebu, na Viru, u Splitu, Rijeci, Dubrovniku i Puli.

S obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji, ali i cijeloj Europi i šire, turistička očekivanja od prosinca nisu velika, odnosno ne očekuje se neki veći promet.

Osvrnuvši se na rezultate fizičkog turističkog prometa za 11 mjeseci ove godine, Staničić je rekao da su također u skladu s očekivanjima.
Prema podacima iz sustava eVisitor u 11 mjesecu ove godine u Hrvatskoj je boravilo 7,7 milijuna turista, koji su ostvarili nešto više od 54 milijuna noćenja, što je 50 posto od rezultata u istom razdoblju 2019. godine.

Domaćih turista bilo je 1,6 milijuna koji su zabilježili 11,2 milijuna noćenja, čime su na drugom mjestu među svim nacijama, iza prvih Nijemaca.

Nakon Nijemaca, među stranim turistima po ostvarenim noćenjima slijede Slovenci, Poljaci, Česi i Austrijanci.
Po vrstama smještajnih objekata, najviše noćenja bilo je u 11 mjeseci u objektima u domaćinstvu, oko 22 milijuna, zatim u kampovima oko 8,8 milijuna, a u hotelima oko sedam milijuna.

Po županijama, najviše je noćenja ostvareno u Istarskoj te Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, dok je top destinacije po ostvarenim noćenjima Vir, kojeg slijede Rovinj, Medulin, Poreč, Mali Lošinj, Crikvenica i Umag.

Samo u studenom u Hrvatskoj je bilo 94 tisuće turista i 470 tisuća noćenja, što je 46 posto iz istog mjeseca 2019.

Domaćih 59 tisuća turista ostvarilo je u studenom 229 tisuća noćenja, a ostalo stranci, dok je među objektima najviše noćenja ostvareno u domaćinstvima, oko 150 tisuća te u hotelima oko 120 tisuća.
Autor:Sanja Plješa/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.