Tvrtke radije plaćaju kazne nego da zaposle osobe s invaliditetom: Lani platile više od 200 milijuna kuna!

Autor: dnevno

Tvrtke, državne institucije i organizacije civilnog društva platile su u prošloj godini više od 200 milijuna kuna naknade jer nisu ispunile kvotu o zapošljavanju osoba s invaliditetom, pokazuje to izvješće Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom imaju svi poslodavci koje zapošljavaju više od 20 radnika i dužni su od ukupnog broja zaposlenih imati tri posto radnika koji su osobe s invaliditetom, piše Novi list.

Umjesto ispunjenja te kvote mogu ponuditi zamjensku, a to je potpisivanje ugovora s organizacijama i tvrtkama koje zapošljavaju osobe s invaliditetom ili mogu platiti naknadu koja je u prošloj godini mjesečno iznosila 30 posto minimalca po svakoj osobi s invaliditetom koju su trebali zaposliti. Tako je mjesečna naknada u prošloj godini bila 1.125 kuna.

Prethodne dvije godine na ime te naknade poslodavci u javnom i privatnom sektoru platili su ukupno 426 milijuna kuna te naknade, što znači da su u tri godine uplatili 626 milijuna kuna naknada jer nisu ispunili kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

HUP podržava porezno rasterećenje, ali ne i rast minimalne plaće: ‘Moglo bi doći do gašenja pojedinih tvrtki’

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.