TRUMPOV KANDIDAT IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA IDB-a: Mauricio Claver-Carone ‘strastveno’ će se zalagati za banku

Autor: S.P./Hina

Kandidat američkog predsjednika Donalda Trumpa za vođenje glavne financijske institucije Latinske Amerike, izabran je za predsjednika Međuameričke razvojne banke (IDB) u subotu te je tako postao prvi američki državljanin koji je u 61-godišnjoj povijesti banke dospio na njezino čelo.

Mauricio Claver-Carone, Trumpov viši savjetnik za Latinsku Ameriku, rekao je guvernerima banke da će se “strastveno zalagati” za banku, njezino osoblje i regiju. Rekao je da će služiti samo jedan petogodišnji mandat.

Trumpovu odluku da nominira američkog državljanina da vodi IDB kritizirale su neke latinoameričke zemlje, razvojne grupe te Europska unija, no Claver-Carone dobio je podršku većine zemalja u regiji, objavila je Hina.

Argentina, Meksiko, Čile i Kostarika – zabrinute za dugoročne posljedice odluke – prvotno su tražile odgodu glasanja, no nisu dobile dovoljnu podršku.

“Ova pobjeda je za Latinsku Ameriku i Karibe. Želim zahvaliti svim partnerima u regiji za održavanje integriteta ovog izbornog procesa i dijeljenje zajedničke vizije snažnije banke”, izjavio je nakon izbora Claver-Carone.

IDB su predvodili Latinoamerikanci od njezinog osnutka 1959. godine, dok je Svjetsku banku oduvijek vodio američki državljanin. Kritičari kažu da izbor Clavera-Caronea na mjesto čelnika Banke, kao i njegovo obećanje da će za drugopozicioniranog čovjeka imenovati Latinoamerikanca, predstavlja presedan koji bi naposljetku Washingtonu mogao naštetiti.

EBRD počinje nadzirati osam banaka u Hrvatskoj, među kojima je i Addiko banka




Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.