Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Todorić i Plenković su nas osramotili pred svijetom!

Autor: Marin Vlahović

Istina se više nikako ne može prikriti, i zato Ramljak otvoreno priznaje kako su protiv kompanije pokrenuti mnogobrojni sudski postupci

Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak, objavio je izvješće koje uz objektivno poražavajuće poslovne rezultate, razotkriva i pravnu težinu preuzimanja odgovornosti nad poslovnim upravljanjem, a samim time i dugovima, nekada prividno uspješnog koncerna. Istina se više nikako ne može prikriti, i zato Ramljak otvoreno priznaje kako su protiv kompanije pokrenuti mnogobrojni sudski postupci, i to na različitim međunarodnim sudištima. Sve navedeno je logičan nastavak zakonodavnog debakla poznatog kao „Lex Agrokor“, a u pozadini svega je i dodatno urušavanje, ionako niskog ugleda  hrvatske politike u Europi i svijetu.

O tome kako su prevareni Rusi, odnosno njihova državna banka „Sberbank“ javnost je upoznata i ranije, ali sramota po Hrvatsku ovdje nije potpuna, jer su poniženi i Kinezi koje više nitko ne spominje. Prije poslovnog sloma i zadnjeg zajma ruske Sberbank, Todorić je intenzivno pregovarao s Kinezima, konkretno s Hu Jinxiongom , predstavnikom fonda iz Hong Konga.

Dio medija je pisao o ovim razgovorima ali uz šturu, pa i djelomično krivu interpretaciju. Poslovni čovjek, koji više od dvadeset godina posluje s Kinom, te radi i kao posrednik između kineskih i europskih tvrtki, ispričao nam je ponešto drugačiju priču. Prije svega, iako je Kina Njemačkoj najveći trgovački partner, Nijemci strahuju od proboja kineskih proizvoda na europsko tržište. Hrvatska je Kinezima dugo vremena zanimljiva, kao neka vrsta vrata Europe, ali nažalost naši političari nikada nisu prema Kinezima pokazali respekt koji zaslužuje. Odnosno, bolje rečeno, nikada nisu poštovali ono što je ranije dogovoreno. Od bivšeg predsjednika Stipe Mesića do sadašnjeg premijera Plenkovića naša politička elita je uglavnom vozila Kineze žedne preko vode. Zbog toga su nam i poslali veleposlanicu, umjesto veleposlanika, što je u njihovoj diplomaciji rijedak slučaj, ali i vrlo jasna poruka. Na sve prijašnje debakle i sramote, nadovezao se i notorni terminator gospodarstva Ivica Todorić koji je razne kineske poslovne delegacije iskoristio kao navlakušu za Ruse.

Kako bi spriječili Kineze da uđu u Agrokor menadžeri i analitičari ruske Sberbank nisu dobro provjerili papirologiju koji im je servirao lukavi Todorić. Poput klasičnog prevaranta s ulice, tražio je hitnu financijsku injekciju a kad su Rusi zatražili vremena da promisle, odglumio je hladnokrvnost te najavio kako će se za isti problem jednostavno dogovoriti s Kinezima. Od njih je pak tražio tajanstvenih 70 milijuna eura, svojevrsni predujam za daljnje ulaganje, koje je kroz dulji period trebalo iznositi više od tri milijarde eura. Na ovu, može se reći uličnu, klošarsku foru, Kinezi ipak nisu pali, ali su dobro zapamtili još jedan gnjusan pokušaj prijevare od strane naših „gospodarstvenika“ i političara.

Trenutna situacija je takva da je Rusima podne, ali ni Kinezi nisu presretni. Potrošili su golem novac kako bi uopće došli u priliku investirati u Hrvatsku, a sve je bilo uzalud. Za ovaj politički i gospodarski međunarodni debakl,  ponajviše je odgovoran premijer Plenković i njegova Vlada,  koja će u budućnosti u međunarodnom trgovačkom pravu biti poznata kao primjer europske Vlade koja je nakaradnim zakonom legalizirala poslovnu prijevaru tešku milijarde eura. Nema sumnje, Todorić i Plenković su nas osramotili pred svijetom, ali po slikama i snimkama izgleda da se baš ne crvene. Dapače, Plenković je blijed kao krpa. Da nije anemičan, još bi pomislili kako ga je strah. Ma, valjda nije. Tko se boji Rusa još?

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.