Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

TAJANSTVENI PARTNER GENERALA GOTOVINE: Čovjek s kojim godinama surađuje

Autor:

Tvrtka Pelagos net farma u suvlasništvu umirovljenog generala Ante Gotovine širi svoju flotu, naslućuje se to iz zahtjeva kojega je ista podnijela Hrvatskog registru brodova za prebacivanje talijanskog tegljača Levanto primo pod hrvatsku zastavu.

Kako javlja portal Otvoreno more moguće je da će taj talijanski brod postatio dio flote za opskrbu tunogojilišta na širem zadarskom teritoriju, a na ovom se portalu navodi i kako bi bi prinova u floti tvrtke koju uz generala vodi njegov poslovni partner Milan Mandić trebala nositi ime Pelagos V.

Inače, uzgojem i izvozom tune u Hrvatskoj se uz tvrtku generala Gotovine bavi njih još nekolicina. Najveći uzgajivač i izvoznik je tvrtka Kali Tuna u vlasništvu japanske kompanije J-Trading koja godišnje zabilježi preko 150 milijuna prihoda i više od tri milijuna kuna zarade. Ova tvrtka osnovana je 1996.godine, te je u tom periodu bila u vlasništvu iseljenika iz Australije koji zatim firmu prepuštaju Amerikancima. Amerikanci firmu predaju Islandu, potom dolazi u meksičke ruke da bi na koncu 2015.godine Japanci za nju iskeširali 33 milijuna dolara.

I tvrtci generala Gotovine kontinuirano rastu prihodi, a osim toga poslovanju Pelagos net farme svakako doprinose i državni poticaji koje dobiva. Tvrtka Plegagos net farma povezana je i sa biogradskom Jadran tunom, a u obje tvrtke direktorsku funkciju obnaša Nenad Horvat, no uz Gotovinu je u vlasničku strukturu Pelagosa upisan i Mandić koji je ujedno i suvlasnik Jadran tune osnovane davne 1997. godine.

Solidno na tržištu ribe stoji i bračka tvrtka Sardina. Godišnje se na Braču uzgoji oko 700 tona ove ribe, a tvrka bilježi prihode od 150 milijuna kuna te desetak milijuna kuna dobiti. Kali tuna, Jadran tuna i Sardina te Pelagos net farma, tvrtke su koje se u Hrvatskoj bave biznisom s tunom, a Gotovina se za taj posao s prijateljem Mandićem zainteresirao po povratkuiz Haaga.
 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.