Sveta Nedelja prvi grad u Hrvatskoj koji će omogućiti plaćanje javnih usluga bitcoinom i koji je ukinuo prirez!

Autor: Dnevno

Sveta Nedelja prvi je grad u EU koji će omogućiti plaćanje javnih usluga Bitcoinom. U Europi to nudi jedino švicarski Zug, a globalno još dva grada u Kanadi – Richmond Hill i Innisfil te dvije savezne države SAD-a Ohio i New Hampshire, piše Poslovni dnevnik.

Hrvatski grad time će postati i prvi grad u Hrvatskoj koji nudi takvu mogućnost poduzetnicima. Predstavnici Svete Nedelje u petak su s hrvatskim kripto startupom Electrocoinom potpisao ugovor o procesiranju kriptovaluta. Njime će se omogućiti plaćanje komunalne naknade s obzirom na to da je prirez taj grad ne naplaćuje.

Gradonačelnik Dario Zurovec kaže da tako žele postati investicijski još prepoznatljiviji i tehnološki napredniji kao i tvrtke koje kod njih imaju svoja sjedišta: “U Svetoj Nedelji postoje poduzeća koja koriste kriptovalute, poput Greyp Bikesa, koji će na taj način moći platiti komunalnu naknadu, a uvođenjem ovakvih usluga šaljemo poruku da smo spremni diktirati tempo promjena”, kaže gradonačelnik.

Sveta Nedjelja je i prvi grad u Hrvatskoj koji je ukinuo prirez, a potom i poreza na potrošnju i komunalnu naknadu za hotele i kampove. Grad se tako odrekao 7 milijuna kuna prihoda.

Uveli su i sustav transparentnosti kojim se preko interneta mogu pregledati računi, ugovori i narudžbenice …

Nikola Škorić, direktor Electrocoina, kaže da će grad koristiti njihovu uslugu procesiranja kriptovaluta PayCek, koja ima 50 korisnika i kontinuirano raste.

“Ovim projektom ćemo građanima Svete Nedelje omogućiti da preko QR koda na svojim uplatnicama mogu napraviti plaćanje ne samo preko mobilnog bankarstva i preko šaltera već i preko svih kripto walleta, a za što će PayCek napraviti odraditi integraciju i procesirati ta plaćanja”, zaključuje Škorić.




Oštro pale cijene dionica na svjetskim burzama, ulagači zabrinuti zbog stalnog rasta broja zaraženih




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.