Šuker uzeo zdravstvu i socijali da bi dao vojsci, umirovljenicima i rodiljama

Autor: D.G.

Troškovi zdravstvenog sustava smanjeni su za oko pola milijarde kuna, a socijalni transferi građanima i kućanstvima manji su za 460 milijuna kuna. Značajan pad prihoda od poreza na dohodak i dobit te izostanka kriznog poreza trebao bi se kompenzirati rastom prihoda od poreza na dodanu vrijednost i doprinosa na plaće.

Od sedam govornika iz Vladinog kabineta koji su se smjenjivali prilikom predstavljanja državnog proračuna, niti jedan nije rekao koliki je točan iznos rashoda, niti koliki su procijenjeni prihodi za sljedeću godinu. Tek dva sata nakon sjednice Vlade doznalo se da Vlada planira da će prihodi proračuna u 2011. godini iznositi nešto više od 107 milijardi kuna, što je za 0,8 posto manje nego 2010. dok će rashodi biti gotovo nepromijenjeni i iznositi će 122,3 milijarde kuna. U proračunu će manjkati 14,8 milijardi kuna, a Hrvatska će se morati zadužiti za nove 23 milijarde.

Proračun za iduću godinu rađen je na projekciji gospodarskog rasta od 1,5 posto, a taj bi rast, kaže premijerka, mogao biti i veći s obzirom i na nedavno predstavljene velike investicijske projekte. Ukoliko se pak ta njena previđanja pokažu preoptimistična proračunska rupa iduće godine mogla bi biti i veća. Primjerice analitičari Privredne banke Zagreb procjenjuju da će taj rast ipak biti nešto manji, oko 1,4 posto.

Skupo pridruživanje EU

Ukupni proračunski rashodi ostali su na razini 2010. godine, ali je došlo do značajnih preraspodjela zbog naraslih troškova kamata, mirovina i sl. te izdataka vezanih uz proces pridruživanja Europskoj uniji. Ukupno povećanje rashoda za navedene namjene iznosi cca 4 milijarde kuna.

Deficit 14,8 milijardi kuna, točan iznos proračuna nepoznat

Samo za kamate na javni dug u idućoj godini trebat će izdvojiti 1,1 milijardu kuna više, a povećani su i troškovi za vojnu opremu (za 260,5 milijuna kuna), izdvajanja za mirovine (za 163,2 milijuna kuna), razvoj vodnog gospodarstva (za 70,1 milijun kuna) i porodiljne naknade (za 54 milijuna kuna).

U 2011. očekuju nas i izvanredni rashodi za popis stanovništva (+146,1 milijun kuna) te parlamentarne izbore i referendum za EU (+177 milijuna kuna). Pridruživanje Europskoj uniji u idućoj godini koštat će nas 1,9 milijardi kuna koliko iznose sve stavke vezane za proces pridruživanja.




Manje za socijalu i zdravstvo

Zbog novih izdataka koje nije mogla izbjeći, Vlada je morala pronaći uštede na drugim proračunskim stavkama. U toj preraspodjeli najveći gubitnici su zdravstvo i socijala. Troškovi zdravstvenog sustava smanjeni su za oko pola milijarde kuna, a socijalni transferi građanima i kućanstvima manji su za 460 milijuna kuna. Potpore javnim poduzećima smanjene su za oko 200 milijuna kuna dok su subvencije za poljoprivredu ostale nepromijenjene. Smanjena je i pomoć lokalnoj upravi i samoupravi, a značajne uštede Vlada će ostvariti i na ukidanju poreznih olakšica.

Vlada očekuje osjetan pad prihoda od poreza na dobit i poreza na dohodak dok bi ostali porezni prihodi i doprinosi trebali rasti. Od poreza na dohodak očekuje se manjak od 150 milijuna kuna, a od poreza na dobit 630 milijuna kuna.




Značajan pad prihoda od poreza na dohodak i dobit te izostanka kriznog poreza trebao bi se kompenzirati rastom prihoda od porez na dodanu vrijednost i doprinosa na plaće. Naime, Ministarstvo financija očekuje rast prihoda od PDV-a od čak 2 milijarde kuna te rast doprinosa od oko pola milijarde kuna. Ministar Šuker zasad nije obrazložio otkuda toliki optimizam s obzirom na projicirani gospodarski rast od 1,5 posto i negativne trendove u zapošljavanju i potrošnji.

Do kraja godine vanjski dug na 103 posto BDP-a

Proračun je održavanje ‘neutemeljenog statusa quo’

Milanović: Ovaj je proračun bez karaktera


Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.