Sudac Kolakušić: ‘Ovršni zakon je nakaradan, radi protiv naroda i treba ga mijenjati!’ | Dnevno.hr
screenshot

Sudac Kolakušić: ‘Ovršni zakon je nakaradan, radi protiv naroda i treba ga mijenjati!’

Autor: dnevno.hr/HRT

Komentirajući jesu li naši sudovi zatražili ovršni zakon jer nisu bili sigurni u usklađenost domaćeg i europskog zakonodavstva, Kolakušić je rekao kako Europska konvencija o slobodama prava i čovjeka u članku 6, kao jedno od temeljnih prava i sloboda čovjeka, ističe da o njegovom pravu i obvezi postoji pravo i dužnost da se obrati sudu i da sud u jednom kontradiktornom postupku, koji je potpuno neovisan, odluči o njegovom pravu i obvezi. Dakle, mi smo suprotno tome, tu nadležnost prenijeli na javne bilježnike, čime direktno kršimo odredbu članka 6 Europske konvencije i Ustava RH koji ima istu odredbu ugrađenu u Ustav

Prije desetak dana, sud Europske unije dao je mišljenje kako hrvatski javni bilježnici ne mogu prisilno naplatiti tražbine, u slučajevima kad ih strani državljani ne priznaju. No to isto ne vrijedi i za hrvatske građane, pa javni bilježnici mogu pravomoćno ovršiti račun bez odluke suda. O ovom pravnom apsurdu govorio je u HRT-ovu Studiju 4 Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu.

Kazao je kako se 2006. javni bilježnici uvode u pravosudni sustav RH i daje im se ovlast da provode ovrhe temeljem računa, a to postoji isključivo na području republika bivše Jugoslavije. Moderna Europa takav ovršni sustav uopće ne poznaje. Niti jedan sustav ne poznaje ovrhu direktno temeljem računa, već je ovrhovoditelj dužan zahtijevati izdavanje platnog naloga pred redovnim sudom.

Smatra kako je ovakva praksa u Hrvatskoj zbog jednog cijelog niza zakona kojima se pokušava pogodovati pojedincima na teret ili štetu cijelog društva. Da je npr. taj ovršni postupak po uzoru na Sloveniju – dan u nadležnost sudova – RH i držvavni proračun bili bi bogatiji za 2,5 mlrd. kn. Za te novce mogli smo sagraditi 41 školu sa zatvorenim bazenom i velikom sportskom dvoranom, mogli bi sagraditi 100 proizvodnih pogona, a ovako smo financirali nečija putovanja na Sejšele ili gdje god već se išlo, dodao je Kolakušić.

Komentirajući jesu li naši sudovi zatražili ovršni zakon jer nisu bili sigurni u usklađenost domaćeg i europskog zakonodavstva, Kolakušić je rekao kako Europska konvencija o slobodama prava i čovjeka u članku 6, kao jedno od temeljnih prava i sloboda čovjeka, ističe da o njegovom pravu i obvezi postoji pravo i dužnost da se obrati sudu i da sud u jednom kontradiktornom postupku, koji je potpuno neovisan, odluči o njegovom pravu i obvezi. Dakle, mi smo suprotno tome, tu nadležnost prenijeli na javne bilježnike, čime direktno kršimo odredbu članka 6 Europske konvencije i Ustava RH koji ima istu odredbu ugrađenu u Ustav.

Javni bilježnici nisu sud, ne mogu ovršiti strance ako ne priznaju tražbine – ali mogu hrvatskim građanima dok su u RH. Kada hrvatski građani zatvore račun i odu van, neće moći niti hrvatskim građanima.

Ovršni zakon mijenjao se već 20-ak puta, Kolakušić smatra da mijenjanjem zakona sve dublje i dublje tonemo zbog toga što je svaka izmjena zakona poligon za određene lobije kojima promoviraju svoje interese. Mi moramo, da bismo postali uređena europska država, preuzeti cijeli sustav, dakle kompletno prepisati od slova do slova: Ovršni zakon, Zakon o parničnom postupku, Zakon o odvjetništvu…dakle kompletno sve prepisati. Pojasnio je kako jedan zarez kada se mijenja u zakonu građane stoji 100 mil. kn, a mi cijelo vrijeme mijenjamo zakone po takvom principu.

Slovenski sustav je dobio nagradu Europske komisije za najbolji sustav u ovom dijelu ovršnog postupka, ne trebamo ići daleko, dodaje.

Komentirajući postoji li politička volja za mijenjanjem ovršnog zakona, Kolakušić kaže kako ju ne vidi. Mijenjamo zakon o udrugama, izbacujemo žig, idemo u izmjene zakona o upravnim sporovima, a o jednoj ovako krucijalnoj stvari, gdje je zahvaćeno milijun građana RH, godinama se ništa ne poduzima iako se cijelo vrijeme ukazuje da je taj sustav nakaradan i nažalost protiv vlastitog naroda, rekao je.

Na pitanje hoće li Europska unija vršiti pritisak ili dati prijedlog da se to izmijeni, Kolakušić smatra da neće. Oni se ne mogu miješati unutar zakonodavne stvari svake države. Oni puštaju svakoj državi određenu slobodu, no mogu joj izreći kaznu jer nije uskladila svoje propise sa tekovinom EU-a, pojasnio je.

Izvor: HRT

Autor:dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.