Pixabay

Stroža provjera kandidata za direktore banaka

Autor: S.P./Hina

Europska središnja banka (ECB) planira strože i temeljitije provjeravati kvalifikacije kandidata za direktorska mjesta u bankama kako bi zatvorila ‘rupe’ u regulativi članica eurozone, najavio je član uprave ECB-a Yves Mersch.

Europska unija pokušava postrožiti kontrolu još od financijske krize, ali članice sporo usvajaju nove propise, a rezultat je regulatorna ‘papazjanija’ koja supervizorskom odjelu ECB-a otežava provjeru kandidata za direktorska mjesta, objavila je Hina.

“ECB će zatvoriti postojeće ‘rupe’ primjenom strožih i temeljitijih procjena” kandidata, napisao je Mersch, zamjenik šefa nadzorne podružnice ECB-a, u članku objavljenom u nekoliko listova.

ECB neće provjeravati samo kvalifikacije, već će detaljno proučiti i informacije koje bi mogle naštetiti ugledu kandidata za mjesto u odborima, uključujući eventualne sudske presude te  sudske ili upravne postupke u tijeku, objasnio je Mersch.

Banke će ubuduće od ECB-a morati tražiti dozvolu prije no što imenuju kandidate za odbore a ECB će osnovati i novi tim za provjeru članova odbora i za sankcioniranje banaka.

Mersch je najavio i nove propise o provjeri aktualnih članova odbora kada se otkriju nove informacije.




Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.