Foto: Darko Tomas / CROPIX

Štromar: ‘Neće se rezati sredstva za subvencioniranje stambenih kredita, očekujemo oko 2000 zahtjeva’

Autor: dnevno

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar najavio je da se u njegovu resoru neće rezati sredstva za subvencioniranje stambenih kredita te da je za tu mjeru osigurano 15 milijuna kuna.

Trenutni prosjek rate stambenog kredita iznosi oko tri tisuće kuna, a na to dolaze subvencije od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi.

Novi krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita otvoren je 30. ožujka, a Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) do sada je zaprimila 1360 zahtjeva koje su banke predale u ime svojih klijenata. Već je 260 prijava obrađeno, a odluke su poslane građanima, kazao je Štromar.

Prijave se zaprimaju i dalje, natječaj će biti otvoren do kraja travnja, a očekuju se, kaže ministar, oko dvije tisuće zahtjeva.

Napominje da je dobar dio banaka prihvatio elektronski način dostave zahtjeva, čime i obrada ide brže.
Upitan hoće li natječaj za subvencije biti raspisan i u rujnu, kako je ranije najavljeno, odgovorio je kako će javnost o tome biti informirana sljedećih tjedana.

Na pitanje novinara koliko iznose uštede u njegovom Ministarstvu, Štromar je rekao da se neki programi u budućnosti neće provoditi u ranije planiranom obujmu, obustavit će se i neke donacije prema općinama i gradovima, neće biti i nekih ranije planiranih natječaja za usluge.

Hrvatska će se brže od Slovenije ekonomski oporaviti od epidemije, a prve Danska i Norveška




Ministarstvo između ostalog radi i na izdavanju građevinskih i lokacijskih dozvola, a Štromar kaže da je cilj da izdaju što više takvih dozvola kako bi se u budućnosti omogućila ulaganja privatnog sektora te europskih sredstava.




Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.