Strelovit rast cijene srebra kao najava globalne recesije: Od početka godine cijena mu narasla za 30 posto!

Autor: D.Kt.

Kad se govori o investicijskim plemenitim metalima, većina ljudi prvo pomisli na investicijsko zlato koje je najčešći prvi izbor investitora za vrijeme ekonomske krize. Ipak, zlato je samo jedna od opcija kod investiranja u plemenite metale. Sve popularnija investicija u zadnje vrijeme je metal koji se stoljećima koristi uz zlato – investicijsko srebro.

Investicijsko srebro oblik je ulaganja kojeg preferiraju ulagači i štediše koji žele zaštititi svoju imovinu od inflacije, loše gospodarske situacije i ostalih nepovoljnih ekonomskih pojava. Najčešće se u njega investira u obliku srebrnih poluga ili srebrnjaka koje su pogodne za investiciju jer su likvidne i prenosive, a u isto vrijeme jednostavne za skladištiti.

Cijena srebra formira se na burzi, što znači da se mijenja iz dana u dan i ovisi o brojnim faktorima. Jedan od tih faktora je stanje u svjetskom gospodarstvu koje je ove godine izrazito neizvjesno i nesigurno, budući da se svijet nalazi na početku nove globalne recesije.

Poznato je da cijena plemenitih metala raste za vrijeme recesija, što potvrđuje činjenica da je cijena zlata od početka godine do danas narasla za oko 30%. Pogledamo li prošlu ekonomsku krizu, onu koja je potresla svijet 2008. godine, cijene zlata i srebra višestruko su narasle u kratkom periodu. Tada je prvo narasla cijena zlata, a zatim srebra, a takav scenarij mnogi očekuju i ove godine.

Cijena srebra od početka godine već je narasla za oko 30% na 24 dolara po unci, čime je dosegla najvišu razinu u posljednjih sedam godina. Ipak, cijena je još uvijek daleko od vrhunca kojeg je dosegla za vrijeme prošle krize u 2011. godini kad je iznosila čak 47 dolara po unci, pa mnogi očekuju da će cijena nastaviti uzlazni trend u narednom periodu.

Zašto cijena srebra raste?

Srebro je godinama bilo na relativno niskoj razini cijene, u usporedbi s razinama dostignutim za vrijeme protekle gospodarske krize, pa mnogi smatraju da se nalazimo na početku dužeg uzlaznog trenda rasta cijene ovog plemenitog metala. Nova globalna recesija uzrokovana pandemijom koronavirusa povećala je potražnju za plemenitim metalima koji su poznati kao sigurno utočište u nesigurnim vremenima u kojima vlada ekonomska neizvjesnost.




Stručnjak za Dnevno: ‘Budući da smo tek na početku krize, izraženi rast cijene zlata nastavit će se i u idućim godinama’




Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.