Foto: CROPIX

STRAH OD ZARAZE Beskontaktno plaćanje karticama bez unošenja PIN-a povećano na 250 kuna

Autor: dnevno

Kako bi se smanjile mogućnosti zaraze koronavirusom, banke su od danas omogućile beskontaktno plaćanje bez unošenja PIN-a za transakcije do 250 kuna, umjesto dosadašnjih 100 kuna. Riječ je o preporuci Hrvatske narodne banke koja je uzela u obzir savjete Stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo, o minimiziranje međusobnih kontakata i izbjegavanje dodirivanja predmeta i površina izloženih virusu.

S postavljenim limitom od 250 kuna, smatraju u HNB-u, bit će obuhvaćen velik dio svakodnevnih platnih transakcija građana, jer prosječna transakcija platnom karticom u Hrvatskoj iznosi oko 225 kuna. Kartična kuća Mastercard već je povećala limit za beskontaktno plaćanja u 29 zemalja Europe, a preporuka za Hrvatsku bila je da se bez autorizacije PIN-om može obavljati kupnja i do 350 kuna.

Iz HNB-a su stoga napomenuli da će se omogućiti da se limit u bilo kojem trenutku može povisiti na 350 kuna, i to bez bilo kakve dodatne implementacije ili izmjena od Mastercarda.

SUTRA KREĆU ZAHTJEVI ZA MORATORIJ NA KREDITE: Adrović: ‘Banke će naprosto vjerovati klijentima, idemo na povjerenje’

Dosad je pojedinačni iznos beskontaktne elektroničke platne transakcije bez PIN-a u Hrvatskoj iznosio 100 kuna. U HNB-u su svjesni da će provedba preporuke o povećanju limita biti složen i tehnički zahtjevan proces jer uključuje različite dionike, od izdavatelja platnih kartica do pružatelja usluga procesuiranja platnih transakcija, pas e očekuje njihova međusobna koordinacija i suradnja. Navedena preporuka trebala bi se početi primjenjivati najkasnije do 21. Travnja, no gotovo sve banke su počele s tom mjerom, a neke i prije 6. travnja.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.