Ilustracija Foto: Vojko Basic / CROPIX

ŠTO ĆE REĆI OSTALI PODUZETNICI? Potpore za plaće mogle bi ostati samo u turizmu, prometu i ugostiteljstvu

Autor:

Nakon što popuste dosadašnje mjere koje je Vlada donijela kako bi poduzetnicima olakšala preživljavanje tijekom koronakrize, Večernji list piše kako bi turizam, promet i ugostiteljstvo mogli bi biti jedine tri djelatnosti koje će nastaviti primati potpore za zaposlene i nakon isteka tromjesečnih mjera. Prema pisanju tog dnevnika, za lipanj bi na 4000 državnih kuna po zaposlenom mogli računati samo poduzetnici iz spomenutih sektora uz uvjet da im je promet pao minimalno 50 posto, navode.

Inače, država je dosad isplatila 3,5 milijardi kuna potpora za prethodna dva mjeseca, a u lipnju stiže treća tranša, a udruge poduzetnika pojačavaju pritisak da se isplate nastave i kasnije, no čak i da nismo u izbornom procesu, bilo bi teško pronaći novac za isplatu masovnih potpora za više od polovice zaposlenih u privatnom sektoru.

U prvom valu država je novčanu pomoć osigurala svima kojima je odlukama Stožera zabranjen rad ili su mogli raditi ali su im prihodi smanjeni više od 20 posto, a neslužbeno, ta bi se granica za lipanj trebala dići na najmanje 50 posto gubitka, no ni u tom slučaju produljena potpora ne bi bila linearna i isplaćena svima, nego samo tvrtkama u izabranim i pogođenim djelatnostima.

Poduzetnicima nejasan nastavak potpora: Svima s padom prometa većim od 50 posto ili samo turizmu i prometu?
 

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.