Miranda Cikotic/Pixsell

Stiže nam turistički krah? Hrvatska u konkurenciji s dvije države: Teško se možemo mjeriti s njima

Autor: Dnevno

U Grčkoj i Turskoj stiže stabilizacija situacije pa Hrvatska dobiva konkurenciju s kojom se teško može mjeriti.One mame goste subvencioniranjem avionskih letova za Antaliju i to cijenama aranžmana koje su u nas nezamislive.

Turistička sezona ove godine, očekuje se, neće biti kao one prethodnih.

Stručnjaci ističu da Hrvatska teško može konkurirati s obzirom da se  samo cijena noćenja u našim hotelima s pet zvjezdica kreće između tristo i četiristo eura.

Primjerice, članovi splitskog golf kluba “1700”, u Beleku su proveli sedam dana u hotelu s pet zvjezdica u all inclusive aranžmanu za tisuću eura, s uključenim aviokartama. U cijenu odmora u Antaliji bila su im uključena čak i jela po narudžbi, sva alkoholna pića, vozili su ih svaki dan na golferske terene, zabavljali ih, čistili im opremu.

Za Slobodnu Dalmaciju o tome je svoj sud donio Zadranin Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Fain se ne čudi niskim cijenama koje nude konkurentske destinacije, no i upozorava da se radi o sasvim različitim turističkim pričama.

Istovremeno, u Hrvatskoj gost za taj novac, jedva može provesti pet dana u prosječnom privatnom smještaju na otoku, jer kad ga “Jadrolinija” opali po džepu, a karta za putnika i auto se broji u sezoni u tisućama kuna, neće mu ostati ni za kavu.

“Mi se s Turcima jednostavno ne možemo uspoređivati. To je potpuno drugi kontekst”, rekao je Fain, no, bez obzira na to, ostaje da su nam oni i dalje velika konkurencija u pridobivanju gostiju iz Europe.

Otkada je Turska odlučila subvencionirati letove, touroperatore i kruzing kompanije, broj rezervacija im je veći za trećinu. Oni turistima praktički plaćaju put da bi posjetili Tursku i ondje potrošili novac, te potvrdili da se radi o sigurnoj zemlji u kojoj terorizam više nije prijetnja. Na taj način Turska samo što ne “poždere” mediteransku konkurenciju.

Tako se kod njih mogu naći aranžmani od 500 eura koji uključuju hotel 5 zvjezdica, uslugu all inclusive, s povratnim letom iz Njemačke ili Velike Britanije.

“Možemo li im ikako konkurirati? Nema šanse, znate i sami da se samo cijena noćenja u našim hotelima s pet zvjezdica kreće između tristo i četiristo eura” – kaže Fain, koji se slaže da smo izgubili osjećaj za realnost kad je u pitanju omjer onoga što nudimo s onim koliko to na koncu i naplatimo.

Ističe da dugo upozorava da se ne smije pretjerivati s cijenama i da će naš turizam to skupo koštati.

Uz to, Hrvatska je i dalje dosadna destinacija koja nudi samo “sunce i more”, dok Turci privlače brojnim aktivnostima.

“Najvažnije vam je da gost dobije vrijednost za utrošeni novac, “value for money”. Trebamo imati ponudu za sve vrste gostiju, i za one koji mogu platiti više i za one plićeg džepa, ali za ono što plate moraju dobiti najbolju uslugu”, zaključio je Fain za Slobodnu Dalmaciju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.