Pixabay

Stiže instant platni sustav za brze transakcije: Obavite plaćanja u 10 sekundi

Autor: Dnevno

Hrvatska narodna banka odobrila je Financijskoj agenciji rad platnog sustava NKSInst. Riječ je o platnom sustavu koji omogućuje brzu provedbu platne transakcije, odnosno namijenjen je za obračun i namiru instant kreditnih transfera u kunama, a prijenos novca obavlja se u nekoliko sekundi, piše Točka na i.

Instant kreditni transfer, odnosno instant plaćanje, je plaćanje koje inicira platitelj, bilo fizička osoba ili poslovni subjekt, a od uobičajenog kreditnog transfera razlikuje se po tome što je usluga stalno dostupna 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini (24/7/365) te po tome što se transakcija izvršava u nekoliko sekundi, odnosno sredstva primatelju raspoloživa su već za desetak sekundi od uplate.

Instant plaćanja svoju primjenu nalaze kod plaćanja između dva potrošača, potrošača prema poslovnom subjektu i obrnuto, te kod plaćanja između poslovnih subjekata.

Platni sustav za instant plaćanja omogućava plaćanja unutar obitelji ili između prijatelja, zatim on-line kupovinu, plaćanje taksija, računa u restoranu, komunalne usluge, parkinga ili cestarina, plaćanja na automatima za hranu i piće, opomena, nadoplata pretplatničkog računa, plaćanja prema državi, posudbe do plaće, isplate osiguranja, socijalne transfere, povrate (reklamacije), plaće, službene putove, honorare, plaćanje carine.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.