Foto: Cropix

SRPSKI EKONOMISTI PODIVLJALI ZBOG KRAŠA: Hrvatima treba uzvratiti istom mjerom

Autor: Iva Međugorac

Transferi s Krašem uznemirili su medije i ekonomiste u susjednoj Srbiji, a neki od njih svoje su stajalište izrekli za Kurir. Pa u skladu s time, navode, kako je srpski tajkun Nebojša Šaranović imao bolju ponudu, ali zbog političkih principa nije mogao ući na hrvatsko tržište. Stoga su dionice prodane vrgoračkoj Braći Pivac, umjesto ovom srpskom biznismenu koji je dao daleko najbolju ponudu.

Prema Srbima, to je još jedan dokaz da se u Hrvatskoj vode političkim, a ne ekonomskim principima te da za srpske tvrtke u Hrvatskoj nema mjesta.

S druge strane, srpski ekonomisti navode kako se Srbija pokazala kao dobar domaćin hrvatskim tvrtkama, pa bi se zato Hrvatska trebala posvetiti tržišnim principima, a politiku ostaviti po strani.

“Ovo je klasična politička odluka i samo još jedan dokaz u nizu da srpske firme nisu poželjne u Hrvatskoj i da za njih nema mjesta. Hrvati već više od 15 godina odbijaju otvoriti tržište za naše kompanije, a te odluke nemaju veze ni s ekonomijom, ni sa zdravim razumom”, izjavio je za Kurir ekonomist Dragovan Milićević, koji smatra da bi po principu reciprociteta i Srbija trebala preispitati je li joj  u interesu da Hrvati, u mjeri kao i dosad, posluju u toj zemlji.

Ekonomist Miladin Kovačević izjavio je pak, da je Šaranović dao najbolju ponudu te još u listopadu digao vrijednost Kraševih dionica.

Napominje da cijena nije uvijek ključni motiv kad je riječ o velikoj industriji. U obzir se, kako je kazao, uzimaju faktori poput upravljačke i proizvodne mogućnosti, kao i dobre tržišne veze. “Upravo se tu i vide neekonomske konotacije. Šaranović je vlasnik firmi „Jafa“ i „Banini“, koje imaju ozbiljna tržišta i izvan zemlje i upravo se bave proizvodnjom konditorskih proizvoda, kao i Kraš”, kaže Kovačević.

Dodaje i to da javna scena u Hrvatskoj obiluje antisrpskom retorikom, što je, uz miješanje nekog ekonomskog motiva, upravo dovelo do prodaje udjela „Kraša“ Braći Pivac.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.