Srbiju iduće godine čeka potpuni financijski i ekonomski krah

Autor: D.G.

Srbija će u 2011. doživjeti najteži udar krize, procjenjuju ekonomisti. Očekuje se i daljnji pad dinara i plaća, a skok cijena i inflacije.

Srpsko gospodarstvo će slijedeće godine doživjeti najteži udar krize, procjenjuju tamošnji ekonomisti. Očekuje se daljnji pad dinara i plaća, a skok cijena i inflacije a moguć je i potpuni financijski i ekonomski krah zemlje.

Ekonomisti prognoziraju da će Srbiju u sljedećoj godini zasigurno pogoditi dvoznamenkasta inflacija, na koju će najviše utjecati poskupljenja hrane za najmanje 10 posto, prenosi portal B92. Plaće nominalno neće rasti, osim neznatno u javnom sektoru, a bit će pri tome dodatno obezvrijeđene padom vrijednosti dinara. Računi više tisuća poduzeća će sasvim sigurno ući u blokadu, a čak će i banke biti u velikim problemima, mišljenje je srbijanskih stručnjaka.

– Vrlo je pesimistična situacija i plaši me što nema jasnih znakova oporavka, rast industrijske proizvodnje je vrlo mali, nezaposlenost je visoka i raste, inflacija također, devizni tečaj se dramatično povećava, a ide nam predizborna godina. Privreda jako teško radi, i u privatnom sektoru svatko tko bude zadržao plaću na sadašnjoj razini može biti zadovoljan – ocjena je ekonomista Vladimira Vučkovića.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.