Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Sokol Marić u predstečaju zbog Agrokora

Autor: dnevno.hr

Uvjereni su kako će vjerojatno morati otpisati dug Agrokora od 70 posto za 2015. i 2016. godinu

Trgovački sud u Zagrebu nedavno je donio odluku otvaranja predstečajnog postupka zaštitarske tvrtke Sokol Marić. Svi vjerovnici imaju rok od 15 dana za prijavu svoje tražbine.

Nadalje, u odluci stoji kako su uspunjene pretpostavke za otvaranje predstečajnog postupka. Imenovan je i povjerenik kojeg je sud odabrao slučajnim odabirom s liste A stečajnih upravitelja.

Zlatko Marić je objasnio kako je za problem u njegovo tvrtki kriv Agrokor. Tvrdi kako nije bio problema u Sokol Mariću dok Agrokor nisu pogodili problemi.

“Društvo je uredno izvršavalo sve svoje zakonske, porezne i druge obveze. Sve do problema nastalih kao posljedica situacije u koncernu Agrokor odnosno njegovim povezanim društvima, posebno Konzuma d.d., Društvo nije imalo nikad nikakvih problema u financijskom poslovanju”, objasnili su iz tvrtke. Nastavili su kako je do nesposobnosti plaćanja došlo zbog duga od 142 milijuna kuna, koji je nastao zbog mjenica s regresnim pravom prema Društvu iz faktoring poslova s Agrokorom.

Uvjereni su kako će vjerojatno morati otpisati dug Agrokora od 70 posto za 2015. i 2016. godinu. Naglašavaju kako su izgubili ugovore vrijedne 80 milijuna kuna u zadnjih nekoliko mjeseci te se pretpostavlja kako će u 2018. godini ukupni gubitak prihoda biti oko 100 milijuna kuna.

“Uslijed rasta zaduženosti prvenstveno kroz mjenice s regresnim pravom i povezane kreditne linije ugovorene u 2017. godini i očekivanih otpisa potraživanja od Agrokora u razini do 70% Društvo dolazi u situaciju manjka likvidnosti od preko 62 milijuna kuna te time prijeteće nesposobnosti za plaćanje. Na osnovi navedene prijetnje nesposobnosti za plaćanje te zbog dodatnih elementa pada prihoda i očekivanog rasta troškova kao i rizika blokade računa, Društvo je s glavnim ciljem očuvanja velikog broja radnih mjesta i svojih strateških korisnika usluga primorano pokrenuti predstečajni postupak”, zaključeno je u Planu restrukturiranja.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.