Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Sever: ‘Sindikati su o najavi rezanja plaća u javnom sektoru doznali preko medija’

Autor: D.Kt.

“Prošlog petka na sjednici GSV-a premijer Plenković i polovica ministara zaklinjali su se u dijalog i partnerstvo sa socijalni partnerima te da neće ništa poduzimati bez nas, da bismo mi u sindikatu o najavi rezanja plaća u javnom sektoru doznali jučer u televizijskom prijenosu Plenkovićevog predstavljanja mjera, iz kojih se može iščitati da su poslodavci ipak bili uključeni u njihovo kreiranje”, komentirao je za Dnevno.hr najavu rezanja potrošnje u javnom sektoru predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

“Premijer Plenković je obećao da se neće dirati u plaće, a ako do toga i dođe da će to biti u razgovoru sa socijalnim partnerima, da bismo s današnje sjednice Vlade doznali da se Vlada usmjerava na pregovore o osnovici plaće, koeficijentima i socijalnim pravima i to nije korektan pristup od strane Vlade”, dodao je Sever.

SSSH: ‘Poslodavci masovno kradu novac za potpore i ne uplaćuju ih radnicima!’

“Još tijekom zadnje ekonomske krize brojni su ekonomski analitičari upozoravali da kad je privatni sektor u krizi država osigurava potražnju tako da se ne dira u javni sektor koji omogućava nastavak potrošnje, a ovako, ako se ide na rezanje plaća u javnom sektoru ući ćemo u negativnu spiralu prema dolje jer će pasti potražnja i dodatno se stvarati pritisask na privatni sektor”, pojašnjava Sever i dodaje da će hrvatska vlada biti jedina u Europi koja će ići u tom smjeru i zbog čega smo zadnji u Europi izašli iz prošle recesije.

Nezavisni sindikati također predlažu da država ne daje baš besplatno javni novac privatnicima, odnosno da potpore koje i daje kasnije pretvori u vlasničke udjele. Jer kada privatni sektor dobro posluje, kaže Sver, onda sebi isplaćuje bonuse i nagrade, a kada dođe kriza onda troši novac poreznih obveznika da bi se spasili. „Ako bi takvi koji su dobili državne potpore nakon krize nastavili isplaćivati bonuse i nagrade, tada bi ih trebalo snažno oporezovati“, navodi Sever.

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.