Martina

Sabor se raspušta, a što je s reformama, gospodo?!

Autor:

Udruga Glas poduzetnika smatra da se Sabor nikako ne bi smio raspustiti sada, a izbori bi trebali biti na jesen jer u jeku krize građani ostaju prepušteni sami sebi. Poduzetnici se ovih dana pitaju zašto isplate sredstava za mjere za očuvanje radnih mjesta kasne? Mnogi od onih kojima su ipak stigle, nisu dobili pune iznose. Primanje zahtjeva za kredite za likvidnost je obustavljeno jer novaca nema. Stoga u Udruzi Glas poduzetnika ističu kako nije teško iz svega ovoga zaključiti da je državna blagajna prazna.

Postavlja se pitanje i hoće li uopće biti novaca za mjere za svibanj koje će se isplaćivati u lipnju?

Dok poduzetnici brinu, vladajući spokojno raspuštaju Sabor. Izbori su sve bliže, političari već gaze duboko u kampanju, ali propuštaju spomenuti gospodarsku krizu koja se već zahuktala. Zbog toga članove udruge Glas poduzetnika, a i sve ostale poduzetnike i zaposlenike u privatnom sektoru čeka neizvjesna budućnost.

Ako se tome doda da nas od ponedjeljka čeka tehnička Vlada, to znači da nema donošenja novih mjera ni donošenja zakona. U Udruzi Glas poduzetnika ističu kako do jeseni nećemo imati novu Vladu, a ako se ne uspostavi većina u novom Saboru, možda i dulje.

Tehnička Vlada ne može provoditi mjere ni promjene u sustavu

Tehnička vlada se ne može zaduživati, provoditi mjere, a ni uvesti promjene u sustavu. Udruga Glas poduzetnika smatra da je raspuštanje Sabora u ovakvoj situaciji određeno odlukom o izborima već u srpnju, katastrofalan potez! Članovi udruge smatraju da je to iznimno neodgovorno prema gospodarstvu, radnim mjestima, a u prvom redu prema građanima ove zemlje.

“Vlada ovim potezom stavlja političke kalkulacije i svoj osobni politički opstanak ispred interesa građana, gospodarstva i poduzetnika. Važnije im je ostati na vlasti nego provesti ključne reforme. Da imaju hrabrosti i sposobnosti proveli bi sada sve ključne dugoročne reforme poput porezne i pravosudne reforme, uvođenja transparentnosti i digitalizacije te pripremili ključne pakete reformi javne i lokalne samouprave, a tek onda izašli na izbore potkraj godine ili u siječnju, do kada je maksimalni zakonski rok. S izborima u srpnju ispada da žele kalkulantski iskoristiti trenutak kada im je u javnosti narasla popularnost, a građani i gospodarstvo će sljedeća četiri mjeseca imati tehničku Vladu. Ako kojim slučajem dođe do smjene vlasti, novoj Vladi će trebati još šest mjeseci za prilagodbu čime se gubi sve ovo vrijeme koje se moglo utrošiti na provođenje konkretnih reformi baš u trenucima krize kada se takve stvari i mogu realizirati. Iduće godine opet neće biti dobar trenutak jer će se ekonomija oporavljati i tako ćemo propustiti još jednu priliku. Ovo je jako neodgovorno ponašanje”, rekao je ekonomski analitičar Udruge Glas poduzetnika Vuk Vuković.

Egzistencija građana pala je u drugi plan, dok je politički interes vladajućih još jednom važniji od svega ostalog. Što će biti s više od milijun ljudi u Hrvatskoj koji danas rade u privatnom sektoru i koliko će njih ostati bez posla, hrvatske političare za to nimalo nije briga, ističu u udruzi Glas poduzetnika.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.