S današnjim danom u povijest odlazi krizni porez

Autor: D.G.

Plaće i mirovine za listopad, koje se isplaćuju u studenome, biti će za 310 tisuća radnika i 34 tisuće umirovljenika veće prosjećno 380 kuna.

S današnjim danom u povijest odlazi tkz. krizni porez.

Oko 310 tisuća radnika i 34 tisuće umirovljenika, koji su bili obuhvaćeni višom stopom kriznog poreza, dobit će plaće i mirovine za listopad, koje se isplaćuju u studenom, više za najmanje 240 kuna, a u Ministarstvu financija procjenjuju da će prosječno povećanje biti oko 380 kuna.

Posljednji dan listopada bio jei posljednji dan u kojem se, na temelju Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, obračunava i plaća krizni porez po stopi od četiri posto.

Niža stopa kriznog poreza od dva posto na plaće i mirovine od 3.000 do 6.000 kuna ukinuta je 1. srpnja ove godine, a s početkom studenog ukida se i viša stopa od četiri posto.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena za kolovoz ove godine iznosila je 5.391 kunu, a krizni je porez utjecao na smanjenje te plaće za prosječno 2,1 posto.

Prema podacima Ministarstva financija, u državni je proračun po osnovi posebnog poreza na plaće, mirovine i druge primitke te posebnog poreza na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke do druge polovice listopada uplaćeno ukupno više od 2,8 milijardi kuna – od kolovoza do prosinca prošle godine oko 1,06 milijardi kuna, a od početka ove godine do 20. listopada gotovo 1,82 milijarde kuna.

Porez po višoj stopi od četiri posto zadržat će se još do kraja ove godine za primitke od samostalne djelatnosti veće od 6.000 kuna. Naime, kako je dva mjeseca kasnije uveden poseban porez na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke, tim će poreznim obveznicima dva mjeseca kasnije, odnosno s početkom siječnja iduće godine, biti ukinuta i viša stopa kriznog poreza od četiri posto, javlja Hina.




Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.