ilustracija

Rezanjem poreza porast će plaće veće od 4000 kuna, a manji prihodi u proračunu se zbog ogromnog deficita neće ni primijetiti

Autor: D. Katalinić

Prema najavama ministra Zdravka Marića jedan od prvih poteza nove Vlade bit će smanjenje stope poreza na dohodak s 36 na 30 posto i s 24 na 20 posto čime nažalost neće biti obuhvaćeni radnici koji primaju minimalac.

Tako će onima s plaćom od 5700 kuna neto, odnosno 8000 kuna bruto, plaća porasti za 100 kuna, a primjerice onima s 9700 kuna neto, odnosno 15 tisuća bruto, za 300 kuna. Radnici koji imaju plaće do 5000 kuna bruto, ili 4000 neto, neće dobiti nikakvo povećanje jer ni sada ne plaćaju porez na dohodak.

Budući da snižavanje svakog poreza, pa tako i onoga na plaće, rezultira smanjenjem prihoda u državni proračun, mnogi propitkuju opravdanost takvih poteza u vrijeme kad se državna blagajna uslijed epidemije loše puni zbog čega će se država svaki mjesec morati zaduživati za 6 milijardi kuna.

Ekonomski analitičar i porezni stručnjak dr. Guste Santini odmah je uočio pozadinu Vladine “velikodušnosti” u povećanju plaća, odnosno smanjenju poreza.

“Ove godine očekujemo veliki pad BDP-a i rast proračunskog manjka i javnog duga. Plaće su sve manje, a nezaposlenih će biti sve više tako da će prihodi u proračun od poreza na plaće biti sve manji, a o prihodima od poreza na dobit poduzeća da i ne govorimo. Pa kad je rupetina u proračunu tolika, svejedno je hoće li zbog smanjenja poreza na plaće biti još malo veća. Vlada je jednostavno iskoristila situaciju ionako prevelikog deficita”, svakodnevnim je rječnikom pojasnio Santini.

Pri tom ponovno upozorava da će nam pad BDP-a ove godine biti daleko veći od procijenjenih 12 posto jer se pad, pojašnjava Santini, temelji samo na padu turizma, a ne i ostalih sektora privrede.

Marić o najnovijim prognozama Europske komisije: ‘Ništa od brzog oporavka gospodarstva’

“Ako je udio turizma u BDP-u 17 posto, a turizam će ove godine pasti za 70 posto, onda se to računa ovako: 17 puta 0,7 jednako je 11,9 posto, što znači da će nam BDP samo zbog pada turizma pasti za 11,9 posto! A kad tome pridodamo pad ostalog dijela ekonomije, koji će iznositi oko 8 posto, ukupni pad BDP ove godine iznosit će 20 posto, a ne službenih 10,8 posto”, pojašnjava Santini dodavši da je poreznu reformu, tj. snižavanje poreza, trebalo odraditi u razdoblju “sedam debelih krava”, odnosno rasta BDP-a, kako bi se usporavanjem javnih rashoda otzvorio prostor za snižavanje poreza.

“Hrvatsko gospodarstvo treba gledati kao porezni kapacitet i tako odrediti porezno opterećenje, a mi polazimo od toga koliko državi treba prihoda, umjesto koliko država smije uprihoditi”, poručuje Santini.

Autor:D. Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.