Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Radnicima Kraša prijete otkazi: Javili su se Radničkoj fronti

Autor:

Radnici Kraša javili su se Radničkoj fronti u strahu od aktualnih promjena koje se odvijaju u toj kompaniji, a za koje smatraju da su uvedene izravno na njihovu štetu.

Kako tvrde, već je počelo s otkazima, a novi kolektivni ugovori slute da bi ih moglo biti još. Osim toga, neki su radnici premješteni na lošije pozicije i smatraju kako je ovaj potez uveden da bi ih se navelo da sami daju otkaz.

Priopćenje Radničke fronte prenosimo u cijelosti:

“Javili su nam se radnici Kraša gdje će za njih po svemu sudeći slijediti teška jesen.  Podsjetimo se da se u prosincu prošle godine u Krašu desila još jedna sramotna privatizacijska priča na štetu radnika, kada su radnici bili prisiljeni odreći se velikog dijela vrijednosti svojih dionica u korist tajkuna – braće Pivac koji su se nezakonito pogađali i dogovarali s upravom kao i s nekim pojedincima iz žutih sindikalnih struktura. Radnike, nakon što su bili prisiljeni prodati svoje dionice jeftinije od realne cijene, pod novim vlasnikom sada, čini se, čekaju i otkazi. Radnici su nam se javili da nas upozore kako su neki već dobili otkaze, dok se mnogima nudi premještaj na lošija mjesta, čime ih se de facto prisiljava da sami daju otkaz. Ovih dana se mora potpisati novi kolektivni ugovor, a neki poslovođe očito drže stranu braći Pivac. Radnici su nam također javili kako su novi kolektivni ugovor neki dan dobili na čitanje, no opet ih se tjera na potpisivanje na brzinu, pa im je za to ostavljeno tek dan- dva. S pravom u strahu, radnici kažu kako oni nisu pravnici, no da im je jasno kako će vlasnici pokušavati kolektivnim ugovorom smanjivati radnička prava kako bi mogli lakše davati otkaze. Dajemo podršku radnicima i pozivamo premijera koji je silno zabavljen stvaranjem političkog konsenzusa oko poteza koji slijede na jesen da, ukoliko mu je uistinu stalo do radnika, krene s istragom u Krašu u kojem se već godinama upozorava na nepravilnosti.”

Ugovor o kreditu u CHF-u proglašen ništetnim i banka klijentu mora vratiti 1,16 milijuna kuna!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.