PUTNIČKE AGENCIJE: Zbog školskih praznika u Austriji i Njemačkoj, sljedeća dva tjedna su posljednja šansa da nam dođu turisti

Autor:

Članovi pododbora za putničke agencije udruge Glas poduzetnika (UGP) su na redovitom sastanku razgovarali o 24 zahtjeva za spas turizma o kojima UGP već razgovara s Ministarstvom turizma, a posebno su se osvrnuli na glavne točke tog zahtjeva koje uključuju moratorij na kredite i leasinge, produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta i ukidanje parafiskalnih nameta.

O ispunjenju dijela ovih točaka već traju pregovori s nadležnim ministarstvima, ali u UGP-u smatraju važnim i dalje napominjati nužnost njihova prihvaćanja. Uz to, Pododbor za putničke agencije UGP-a ističe goruće probleme za koje, zajedno s cijelim UGP-om, traže hitno rješenje. 

“Kritičan problem su police osiguranja jamčevine za putničke agencije koje su zakonski uvjet za organiziranje putovanja i prodaju paket aranžmana, a koju većina osiguravajućih kuća još uvijek ne želi dati zbog korona krize. Osiguravatelji tvrde kako je to trenutno prevelik rizik, a zakon popisuje obvezu tog osiguranja. Također je suštinski bitno smanjiti naknade kartičnih kuća koje su u Hrvatskoj puno više nego u Europi, s kojima su opterećene ne samo putničke agencije nego i mnoge druge djelatnosti. UGP će od sljedećeg tjedna inicirati dijalog s predstavnicima kartičara i regulatora kako bi se našlo rješenje. Putničke agencije i dalje moraju plaćati članarinu HTZ-u, a od toga ne vide konkretnu svrhu. Turističke zajednice se trebaju financirati isključivo iz boravišnih pristojbi te staviti van snage novi Zakon o turističkoj članarini kojim se terete svi kreveti s paušalnim iznosom članarine. Također je važno i ukidanje minimalne direktorske plaće za male agencije u kojima je direktor najčešće i jedini zaposlenik”,  istaknuo je Damir Trputec iz Pododbora za putničke agencije UGP-a.

I putničkim agencijama mora biti PDV 10 posto

“Vrijeme je da se smanji PDV u turizmu i ugostiteljstvu svima na 10 posto, pa tako naravno i putničkim agencijama kojima je sada 25 posto, vrijeme je da se da šansa turizmu da prodiše, koji je zajedno s ugostiteljstvom i prijevozom platio najveći ceh zbog COVID 19 krize”, dodao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

Pododbor se također dotaknuo i nekih aktualnih stvari vezanih za lipanjski dio sezone, prvenstveno za odluku Austrije da ne ukine ograničenja za putovanje u Hrvatsku te činjenicu da Hrvatska svoje građane nije ni na koji način potaknula na korištenje turističkih usluga.

Sljedeća dva tjedna su u Austriji i Njemačkoj školski praznici i ovo je bila posljednja šansa da Kvarner i Istra ulove nešto turista u ovom razdoblju, a prva sljedeća je tek pred kraj srpnja kada jug Njemačke ide na školske praznike. Jučer su nam se nakon vijesti da Austrija otvara granice usijali telefoni, a onda hladan tuš, za povratak iz Hrvatske dva tjedna samoizolacije. Sljedeći tjedan će tek razmatrati ukidanje mjera prema Hrvatskoj u Austriji, dakle proći će praznici kada oni masovno dolaze. Kalendar školskih praznika u našim auto destinacijama je mjerodavan svim hotelijerima kada slažu cjenike i sezone. Lipanj je izgubljen, onda ide čuvena srpanjska rupa, a onda tko zna.“ rekla je Tatjana Maria Plašč iz DMC Tourist Agency Via Mea.

Dodala je kako austrijski premijer štiti austrijski nacionalni interes. “Naši političari uvijek štite samo svoj osobni interes, ne i nacionalni. Nisam ljuta na Austrijance, dapače,  njihov premijer se pokazao kao državnik kojem je vlastita država ispred svih drugih“, istaknula je Tatjana Maria Plašč.

Zemlje u okruženju više od Hrvatske potiču domaći turizam 

Sve zemlje u okruženju više potiču domaći turizam nego Hrvatska. Lipanj je trebao biti u znaku hrvatskih i slovenskih gostiju. Hrvatski građani su kao poticaj korištenja turističkih usluga dobili jedno veliko NIŠTA. Kod nas su blagdani u lipnju Tijelovo i Dan antifašizma – trebalo je omogućiti značajne popuste na cijene autocesta, trajekata, zračnih linija u domaćem prometu. To bi bila prava vrijednost za turizam! Pa cijena autoceste iz Zagreba do Splita za osobno vozilo samo u jednom smjeru stoji kao cjelogodišnja vinjeta za autoceste u Švicarskoj! Cijene trajekata bez sezonskog poskupljenja su previsoke za poticanje turističkih putovanja na domaćem tržištu. Isto se odnosi na cijene ulaznica nacionalnih parkova. To bi trebao biti cilj Cro kartice a privatni sektor se onda može nadograditi sa svojom ponudom na ovakav temelj”, zaključio je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika. 

U udruzi Glas poduzetnika okupljeno je više od 200 putničkih agencija pa možemo slobodno reći kako je UGP postao njihov legitimni glas. UGP smatra krucijalnim olakšavanje njihova poslovanja i zbog činjenice da o njima ovisi niz drugih djelatnosti poput povremenog prijevoza putnika, turističkih vodiča i mnogih drugih, a cijeli ekosustav uključuje više od 50.000 zaposlenika. Budući da je sektor turizma iznimno pogođen koronakrizom, a na njemu većinom počiva hrvatsko gospodarstvo, iznimno je važno da Vlada hitno učini pomake u ovom smjeru, smatraju u UGP-u.

Konobari i kuhari više nisu najtraženija zanimanja sezone, evo što nam kronično nedostaje!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.