Putničke agencije sezonu očekuju u kolovozu iako će biti na svega 30 posto lanjskog prometa

Autor: D.Kt.

Slovenci su probili led, počeli su stizati i češki gosti, zadržavanja na granici nema i turistički djelatnici već do kraja ovog tjedna očekuju da će Hrvatska sklopiti bilateralne ugovore i s Mađarskom, Austrijom i Slovačkom, no sve će biti jasnije nakon sutrašnjega sastanka ministara turizma Europske unije.

Za očekivati je da će se na sutrašnjem sastanku dogovoriti konačno otvaranje europskih granica za protok turista, a poznavatelji prilika smatraju da se EU na to odlučila nakon što je talijanski premijer Giuseppe Conte krajem prošlog tjedna pobijesnio zbog najave uvođenja zračnih koridora prema turističkim zemljama koje epidemiju imaju pod kontrolom – među koje spada Hrvatska, ali ne i njegova Italija – te čak zaprijetio izlaskom Italije iz EU-a.

Prema neslužbenim najavama uskoro bismo mogli imati bilateralne ugovore sa srednjoeuropskim zemljama s kojima imamo sličnu epidemiološku situaciju, dok bismo do sredine lipnja trebali otvoriti granicu s Njemačkom, iako je tamošnja situacija sa zarazom lošija nego u Hrvatskoj.

“Konkretniju turističku sezonu stoga možemo očekivati u kolovozu, koji bi trebao biti na 30 posto prošlogodišnjeg prometa, dok bi na razini cijele godine turizam bio na 20 posto lanjskih rezultata, a nešto bismo mogli imati i od posezone,” procjenjuje predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba dodavši da ove sezone možemo zaboraviti da će nam u jednom danu u zemlju ući milijun i 100 tisuća turista kao tijekom rekordnih sezona.

Velikih otkazivanja rezervacija za srpanj i kolovoz nema, osim što je uslijed epidemije otkazan booking iz veljače i polovice ožujka, iako će sezona ovisiti o financijskoj ali i psihološkoj situaciji gostiju. Žgomba napominje da putničke agencije nose velik teret krize s nula kuna prihoda i odgođenim davanjima te da će se pravi razmjeri krize u turističkom sektoru vidjeti na kraju godine, a bude li sezone agencije će, kaže, raditi u korist smanjenja gubitaka.

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.