Prosječna neto plaća u Hrvatskoj u rujnu 6747 kuna

Autor: Sanja Plješa/Hina

U Hrvatskoj je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan iznosila 6.747 kuna, što je realno 0,4 posto niže u odnosu na kolovoz.

U odnosu na rujan 2019. bila je viša za 3,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Nominalno je prosječna neto plaća za rujan bila 0,4 posto viša nego za kolovoz, dok je na godišnjoj razini nominalni rast bio isti kao realni odnosno iznosio je 3,4 posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan isplaćena je u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, u iznosu od 10.175 kuna.

Najniža je, pak, isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima, gdje je prosjek iznosio 4.370 kuna.

Prema podacima DZS-a, medijalna neto plaća za rujan iznosila je 5.757 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna bruto plaća za rujan 9.179 kuna

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan iznosila je 9.179 kuna, što je nominalno niže za 0,1 posto, a realno za 0,9 posto u odnosu na kolovoz.

Na godišnjoj razini, prema rujnu prošle godine, prosječna bruto plaća bila je nominalno i realno viša za 3,2 posto.

U rujnu su bila prosječno 174 plaćena sata, što je za 4,2 posto više nego u kolovozu ove godine.

Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti proizvodnje kože i srodnih proizvoda (183), a najmanji broj plaćenih sati u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (157).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za rujan iznosila je 37,94 kune, što je 3,6 posto niže nego za kolovoz te 0,8 posto niže nego za rujan lani.

Prosječna mjesečna bruto plaća po satu za rujan iznosila je 51,62 kune i niža je četiri posto u odnosu na kolovoz, a jedan posto niža u odnosu na rujan prošle godine.

Autor:Sanja Plješa/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.