Proračun je neodrživ, opet će nam trebati rebalans

Autor: D.G.

Sindikalni čelnici smatraju da se proračun neće puniti kako je predviđeno te da ćemo se i sljedeće godine suočiti s neizbježnim rebalansom.

Prijedlog proračuna za iduću godinu, koji je Vlada danas uputila Hrvatskom saboru, neodrživ je jer se prihodovna strana neće puniti kako je predviđeno, pa će i ovoga puta biti nužan rebalans proračuna, ocijenio je danas za Hinu predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Nastavlja se gospodarsko putovanje bez kormilara s obzirom da i dalje nema nužnog zaokreta prema smanjenju troškova i poreznom rasterećenju, komentirao je Matijašević prijedlog koji predviđa prihode od 107,4 milijardi kuna, a rashode od 122,3 milijarde kuna, tako da bi deficit iznosio 14,8 milijardi kuna.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić smatra kako se radi o vjerojatno jedinom mogućem prijedlogu proračuna koji je Vlada trenutno mogla izraditi. Zamrznuli su mirovine, a plaće u javnom sektoru su zamrznute još prema našem sporazumu s Vladom iz svibnja prošle godine, tako da MMF ni ne treba dolaziti u Hrvatsku radi zamrzavanja plaća. Više se nema što zamrzavati i smanjivati osim poljoprivrednih subvencija, a to ne ide preko noći, napominje Ribić.

Nejasno je, međutim, zašto Vlada nije ništa napravila na povećanju prihoda jer trebali su povećati poreze na imovinu i na najviše plaće, te uvesti porez na kapitalnu dobit, na bogato nasljedstvo i na svaki prihod od rente. Povećanje proračunskih prihoda trebaju platiti bogati članovi društva, ističe Ribić.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.