Wikimedia Commons

PROCJENA S&P-a: Hrvatski kreditni rejting zadržao stabilnost

Autor: dnevno.hr

S&P je sredinom prosinca prošle godine povećao izglede s negativnih na stabilne, što je bio prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u zadnjih devet godina

Agencija Standard & Poor’s (S&P) zadržala je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na ‘BB’ i kratkoročni na ‘B’, kao i stabilne izglede te procjenjuje da će rast gospodarstva u ovoj godini biti brži u odnosu na lani, javlja HRT.

U toj agenciji očekuju da će ove godine hrvatsko gospodarstvo ostvariti rast od 3%, nakon lanjskih 2,9%, zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji i izvozu, što će pomoći Vladi pri održavanju snažnije proračunske pozicije nego prije i u dodatnom smanjivanju i dalje značajnog tereta dugova.

Agencija potvrđuje dosadašnji rejting Hrvatske te stabilne izglede, jer s jedne strane i dalje postoji visoki tereta duga države te kratki tijek provedbe strukturnih refomi i konsolidacije javnih financija, dok s druge strane jača gospodarski oporavak i poboljšavaju se financijske pozicije, među ostalim, zahvaljujući nastavljenom vanjskom razduživanju financijskog sektora.

S&P je sredinom prosinca prošle godine povećao izglede s negativnih na stabilne, što je bio prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u zadnjih devet godina.

Nakon što su kasnije Fitch i Moody’s poboljšali izglede za hrvatski kreditni rejting iz negativnih u stabilne, sada sve tri vodeće rejting agencije Fitch, Standard&Poor’s i Moody’s – kreditni rejting Hrvatske drže dva stupnja ispod investicijske razine, sa stabilnim izgledima, piše HRT.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.