dulist

Prijedlog nove obiteljske mirovine: vlastita mirovina plus 50 posto supružnikove

Autor: dnevno.hr

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava radi razmatra mogućnost uvođenja novog modela obiteljske mirovine koju najčešće prima supruga čija je mirovina manja od one preminulog supruga i to odričući se svoje manje mirovine, a preuzevši 70 posto mirovine preminulog, piše Večernji list. Te mirovine prosječno iznose 2053,70 kuna što je ispod granice siromaštva koja iznosi 2500 kuna pa bi novi model obiteljske mirovine trebao spriječiti teško siromaštvo u starosti.

Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika predlažu austrijski model obiteljskih mirovina prema kojem bi se dio naslijeđene mirovine povećao sa sadašnjih 70 na barem 85 posto te da se kasnije taj postotak zadrži za one koji nemaju svoju mirovinu, dok bi žene koje su zaradile vlastitu mirovinu na taj iznos dodale još 50 posto mirovine preminulog supruga i to na način da se staž pomnoži s aktualnom vrijednosti mirovine.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.