Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

PRETRESI U JANAFU! Što je sporno s poslovanjem ove velike tvrtke?

Autor: Iva Međugorac

S nalogom za pretres policija je upala u stan predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića, a u isto vrijeme policijske ekipe stigle su i u prostorije ove tvrtke, dok je prema neslužbenim informacijama akcijom Uskoka i policije obuhvaćeno još desetak osoba, uz ostalo HDZ-ov velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić koji je demantirao svoje uhićenje te novogradiški SDP-ov gradonačelnik Vinko Grgić.

Istodobno su policijske ekipe došle i u prostorije Janafa. Inače, Jadranski naftovod spada u kategoriju uspješnih državnih tvrtki, a samo lani ostvario je neto dobit 261,9 milijuna kuna. Istini za volju radi se o padu za 13,8 posto u odnosu za godinu raniju, ali i taj pad, baš kao i pad poslovnih prihoda za 7,4 posto, odnosno na 696 milijuna kuna u Janafu su objasnili remontom u svim rafinerijama na trasi Janafa.

Prema podacima iz financijskog izvješća koje je Janaf nedavno objavio na Zagrebačkoj burzi ukupni su prihodi tvrtke lani iznosili 714,3 tisuće kuna, dok su ukupni rashodi 394.5 milijuna kuna. Bruto dobit tvrtke u ovom je razdoblju iznosila 394,5 milijuna, a iz Janafa su se pak pohvalili da im je ostvarena bruto, ali i neto dobit za 26 posto veća od plana. Prihodi od prodaje u zemlji lani su iznosili 233,6 milijuna kuna, dok su prihodi ostvareni od prodaje u inozemstvu 35,1 milijun kuna.

Podaci iz financijskog izvješća tvrtke otkrivaju da je Janaf u prošloj godini ostvario gotovo 400 milijuna prihoda od trasporta nafte, skoro 200 milijuna kuna zaradili su na skladištenju nafte, a oko sto milijuna kuna uprihođeno je skladištenjem derivata. Ono što također vrijedi znati jesu Janafova lanjska ulaganja koja iznose 408,6 milijuna kuna, od toga je najveći dio otišao na cjevovode, ali i u sustav sigurnosti i zaštite okoliša. Da nekih pretjeranih turbulencija u ovoj tvrtci nema potvrđuje i nedavna odluka Nadzornog odbora Janafa temeljem koje je za predsjednika Uprave te tvrtke ponovno imenovan Dragan Kovačević, dok su novi članovi Uprave Stjepan Adanić i Vladislav Veselica, svi s mandatom od četiri godine.

No, kako to nerijetko biva nisu uvijek svi marili za to da je Janaf tvrtka od strateškog interesa pa se tako bivši generalni direktor tvrtke Dubravko Tkalčić našao u središtu skandala nakon što je optužen za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i zloporabu položaja. Optužnicu protiv njega prije par godine diglo je zagrebačko Županijsko odvjetništvo, a radilo se o još jednom kraku afere Fimi medija. Tužiteljstvo ga je teretillo da je početkom travnja davne 2007.godine zaključio marketinški ugovor za kojega je u prosincu iste godine Fimi medija Janafu isporučila ugovor temeljem kojega su zaračunate produkcijske usluge u iznosu od oko 200 tisuća kuna bez PDV-a.

Premda je račun poslan Janafu, a ujedno i plaćen usluge koje su navedene u ugovoru nikada nisu obavljena pa Janaf nikada nije niti dobio snimke naručenog promotivnog filma. Tkalčića se teretilo da je znao za vrijednost tih usluga i višestruku preplaćenost, ali i da je tijekom prosinca 2007. godine izravnim ugovaranjem od Fimi medije narućio poslovne poklone vrijedne oko sto tisuća kuna, premda je znao da Janaf obvezuje primjena Zakona o javnoj nabavi, prema optužnici u tom se poslu Fimi medija okoristila za 15 tisuća kuna, dok je Janaf oštećen za oko 250 tisuća kuna.

I lani se na suđenju bivšem premijeru Sanaderu i nedostupnom čelniku Mola Zsoltu Hernandiju na klupi za svjedoke pojavila bivša predsjednica uprave Janafa Vesna Trnokop, govoreći kako je početkom 2000-ih potpisan ugovor između Janafa i ruske tvrtke Jukos te kako se opetovano pregovaralo jer ugovor nije bio dobar. Tantra je tada otkrila kako je prema tom ugovoru Janaf trebao trasportirati pet milijuna tona nafte dok je Jukos trebao uložiti oko 20 milijuna dolara, ali ako do transporta nafte ne bi došlo Jukos je trebao ući u vlasništvu strukturu Janafa što je bilo neprihvatljivo. Svjedokinja je te prigode otkrila da je uslijedio novi val pregovora na kojima je sretala Imru Fazekaša koji je isprva bio predstavnik Jukosa da bi kasnije na sastanke stizao s predstavnicima Mola. Prema Uskokovoj optužnici Fazekaš je bio posrednik preko kojega je na račun švicarske tvrtke Roberta Ježića plaćen mito za Sanadera zbog kojega je mađarskoj tvrtki prepušteno upravljanje nad Inom. Inače se Ježić i prije toga povezivao uz Janaf, budući da je Sanader nekoliko dana prije odlaska njegovom koncernu Dioki uspio isposlovati prodaju malog, zastarjelog skladišta na Žitnjaku ovoj državnoj tvrtki i to za basnoslovnih 18 milijuna eura premda su skladišta bila procjenjena na maksimalno šest milijuna.




VELIKA POLICIJSKA AKCIJA: Šefa Janafa sumnjiče da je primio mito, u Sabor stigao zahtjev za skidanje imuniteta HDZ-ovcu i SDP-ovcu

 




 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.