foto: Twitter

Preminuo vlasnik kriptomjenjačnice: Nikome nije ostavio šifre za pristup 190 milijuna dolara

Autor: Dnevno.hr

Korisnici kanadske mjenjačnice QuadrigaCX ne mogu pristupiti milijunima dolara jer je njihov novac pohranjen u virtualnom novčaniku šefa mjenjačnice koji je preminuo i, čini se, nikome nije dao šifru.

Krajem prošlog tjedna otkrivena je prilično nevjerojatna priča vezana za mjenjačnicu kriptovaluta QuadrigaCX, čiji bi korisnici mogli ostati bez više od 190 milijuna dolara nakon smrti osnivača i izvršnog direktora mjenjačnice. Problemi su počeli nakon što je Gerry Cotten preminuo u prosincu prošle godine, a kako je, čini se, bio jedina osoba sa šiframa za pristup offline virtualnom novčaniku na njegovu prijenosnom računalu u kojem je pohranjena velika količina novca korisnika burze, trenutačno nitko ne može pristupiti tom novčaniku i milijunima dolara.

Česta je praksa među mjenjačnicama kriptovaluta pohrana dijela sredstava u takve offline kriptirane novčanike kako bi ih zaštitili od hakera i drugih oblika virtualne krađe te je za pristup takvim novčanicima potrebna šifra. Osim ako u pitanju nisu neke “igrice” (navodno su zabilježene aktivnosti u tom novčaniku i nakon njegove smrti), čini se kako su milijuni nepovratno izgubljeni.

Nakon njegove smrti QuadrigaCX nastavila je s normalnim radom jer su na početku korištena sredstva pohranjena u online novčaniku i bankovnim računima koja su bila dostupna, no nakon što je prije dva tjedna Cottenova udovica objavila vijest o njegovoj smrti, korisnici su počeli povlačiti novac s računa, što je destabiliziralo burzu i njezino poslovanje.

U poruci korisnicima upravni odbor poručio je kako su pokušali locirati rezerve kriptovaluta pohranjene u tom novčaniku, no u tome nisu uspjeli, a na sudu je pokrenut postupak zaštite korisnika te prvo saslušanje počinje početkom ovoga tjedna. Prema podacima objavljenima na mreži, nedostupne su kriptovalute u vrijednosti od oko 190 milijuna dolara – kompanija je čak platila usluge sigurnosnih stručnjaka i hakera koji su pokušali probiti zaštitu i dokopati se sredstava, no ni oni nisu uspjeli u tome.

Ako se situacija ne promijeni, čini se da će taj novac ostati nedostupan i korisnici bi mogli ostati bez milijuna dolara, što je izazvalo bijes ljudi koji su koristili usluge QuadrigaCX-a te sada ne mogu doći do svog novca. Dio njih ljut je na kompaniju zbog nevjerojatno lošeg upravljanja njihovim sredstvima jer je pristup milijunima ovisio samo o jednoj osobi, dok dio korisnika čak traži neki oblik potvrde smrti CEO-a jer sumnjaju da je lažirao smrt i sada u tajnosti uživa trošeći njihove milijune, a neki su se okomili na zaposlenike kompanije, koji sada dobivaju prijetnje smrću, piše BBC.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.