Povećana štedna: Građani u bankama drže 136,5 milijardi kuna

Autor: D.G.

Za razliku od proteklih godina, građani u vremenu krize sve više štede i novac drže u bankama u obliku oročenih i štednih depozita.

Ukupno 136,5 milijardi kuna štednih i oročenih depozita imali su u bankama Hrvatski građani na kraju rujna ove godine. To je 6,5 milijardi kuna ili za oko 5 posto više nego na kraju prošle godine. Dodaju li se tome i sredstva na žiro i tekućim računima, sredstva stanovništva kod banaka iznose ukupno 151,6 milijardi kuna, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Stanovništvo i nadalje ima dominantnu ulogu u ukupnoj strukturi štednje te se na taj sektor odnosilo oko tri četvrtine štednih i oročenih depozita deponiranih kod poslovnih banaka.

Depoziti stanovništva ipak rastu nešto sporije nego prije krize, a po ocjenama iz HNB-a njihov je porast odraz i većeg opreza građana te njihove prilagodbe razdoblju nepovoljnih gospodarskih kretanja i s time povezanih neizvjesnih okolnosti na tržištima rada i kapitala.

Najveći dio sredstava stanovništva u poslovnim bankama odnosi se na oročene depozite, čak 77,3 posto ili 117,2 milijarde kuna, štednih je depozita 19,3 milijarde kuna ili 12,7 posto. Sredstva na žiro i tekućim računima, koja su krajem rujna iznosila nešto više od 15 milijardi kuna, čine 10 posto ukupnih sredstava građana kod banaka, koja su iznosila 151,6 milijardi kuna.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.