Pixabay

POSEBNO OPASNO ZA DJECU! DVA PUTA PROČITAJTE: Ovo voće ne konzumirajte ni u ludilu

Autor: dnevno.hr

Zemlje članice Europske unije u utorak su postigle dogovor o zabrani uvoza voća koje sadrži tragove klorpirifosa, pesticida kojeg smatraju štetnim za zdravlje. Prema izvješću diplomata EU-a, odluku je donijela većina država članica pa je sada na redu zabrana instekticida u cijelom bloku. Odobrenje tog pesticida isteklo je u siječnju, a nakon tromjesečnog prijelaznog razdoblja svako uvezeno voće s više od najmanje količine pesticida kojoj se može ući u trag, bit će zabranjeno prodavati u cijeloj EU.

Lani u kolovozu Europski regulator za sigurnost hrane utvrdio je zabrinutost zbog mogućih genotoksičnih i neuroloških učinaka tijekom razvoja, potkrijepljenu podacima koji ukazuju na njihove učinke na djecu. Inače, klorpirifos je pesticid koji se koristi na usjevima, životinjama i zgradama te u drugim sredinama za uništavanje brojnih štetočina, uključujući insekte i crve.

Djeluje na živčani sustav insekata, inhibirajući enzim acetilkolinesterazu. Klorpirifos je patentirala 1966. tvrtka Dow Chemical Company. Tragovi se često nalaze na uvezenom voću poput naranči ili mandarina iz zemalja poput Njemačke gdje je ta tvar već odavno uklonjena s tržišta.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.