Pixabay

Ponovno pad cijena dionica na svjetskim tržištima, ulagači zabrinuti zbog nepopustljivog širenja koronavirusa

Autor: S.P./Hina

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači zabrinuti zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu i jer nema pomaka u pregovorima o novim poticajnim mjerama u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale između 0,2 i 1,7 posto.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je Dow Jones potonuo 2,3 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,9, a Nasdaq indeks 1,6 posto.

Posljedica je to snažnog rasta broja novozaraženih koronavirusom u Europi i nekim dijelovima SAD-a. Broj hospitaliziranih u SAD-u zbog Covida-19 dosegnuo je najviše razine u dva mjeseca, dok Francuska, Rusija i mnoge druge zemlje bilježe rekordni dnevni rast broja novozaraženih.

Zbog svega toga, sve je jasnije da se američko i globalno gospodarstvo neće od koronakrize oporaviti tako brzo kako su se ulagači nadali.

Uz to, sve je manje vjerojatno da će Bijela kuća i Kongres postići dogovor o novim poticajnim mjerama prije predsjedničkih izbora 3. studenoga, objavila je Hina.




Doduše, i jučer je Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, poručila da vjeruje da bi dogovor o poticajnim fiskalnim mjerama mogao biti postignut do izbora, no ulagači sve manje vjeruju u to.

Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin već dugo pregovaraju o fiskalnim poticajima, a sada je ‘na stolu’ iznos od gotovo 2.000 milijardi dolara, što je svota kojoj se protive republikanci u Senatu jer su zabrinuti u vezi deficita saveznog proračuna.

“Izazovno je za tržišta to što je u cijene već ugrađen snažan oporavak od koronakrize. Novo širenje virusa i mogućnost dulje recesije sasvim su suprotni od onoga što se očekivalo”, rekao je Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.




Ulagači su na oprezu i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora u SAD-u, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden, kao i zbog podataka o usporavanju rasta profita u kineskom industrijskom sektoru u rujnu, što ukazuje na to da oporavak tog sektora gubi na zamahu.

Dolar blago ojačao drugi dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 92,96 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,93 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 104,87 na 104,75 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1825 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1835 dolara.

Cijene nafte porasle

A nakon što su jučer potonule više od 3 posto zbog strahovanja da će širenje koronavirusa u svijetu izazvati slabljenje globalnog gospodarstva, a time i potražnje za ‘crnim zlatom’, jutros su cijene nafte nadoknadile dio gubitaka.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,55 posto, na 40,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 38,74 dolara.

Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.