Poljoprivrednici očekuju nastavak reformi kako se ne bi ugrozila jesenska sjetva, traže i austrijski model ustroja komore

Autor: dnevno

Poljoprivrednici očekuju da nova Vlada nastavi s provođenjem reformi kako se gospodarska situacija uzrokovana koronakrizom ne bi na jesen prelila na sve sektore i dodatno ugrozila poljoprivrednu proizvodnju, posebice jesensku sjetvu, istaknuli su u utorak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

“Poljoprivrednici očekuju da se što prije formira Vlada kako se teška gospodarska situacija, uzrokovana koronakrizom, ne bi na jesen prelila na sve sektore i dodatno ugrozila poljoprivrednu proizvodnju, posebice jesensku sjetvu koja je od presudne važnosti ukoliko će se korona kriza nastaviti”, poručili su iz HPK.

Koronakriza je, kako navode, osvijestila sve slabosti i nedostatke hrvatske poljoprivrede, zbog čega bi bilo dobro da se odmah po formiranju Vlade i Sabora održi tematske sjednica na kojoj će se razgovarati o pitanju samodostatnosti te snažnog zaokreta i provođenja reformi koje su nužne.

Jer, kako upozoravaju iz HPK, vrijednost poljoprivredne proizvodnje stagnira, uvoz i deficit se povećavaju, a pred Hrvatskom su i nove reforme Zajedničke poljoprivredne politike koje kroz dvije važne strategije – Strategiju o bioraznolikosti te strategiju Od polja do stola, koje pred poljoprivredne proizvođače stavljaju nove zahtjeve koji će dodatno otežati rad u poljoprivredi, sigurnost dohotka i opstanak ruralnih prostora.

U HPK vjeruju u nastavak dobre komunikacije s Ministarstvom poljoprivrede, smatraju da ima prostora da se ona poboljša, odnosno da informacije do HPK i poljoprivrednika dolaze brže. Očekuju također da se nastavi rad na smanjivanju administrativnih prepreka koje otežavaju rad poljoprivrednicima.

Važnim smatraju i donošenje Strategije hrvatske poljoprivrede te vjeruju da će u javnoj raspravi i neka njihova rješenja biti usvojena.

Ministarstvo poljoprivrede daje novih 360 milijuna kuna pomoći poljoprivrednicima




Mišljenja su, naime, da se poljoprivredu može učiniti konkurentnijom kroz sljedivost i promociju poljoprivrednih proizvoda, jasno definiranje troškova proizvodnje radi sprječavanja nepoštenih praksi, većeg korištenja zelene energije te stavljanja u funkciju neobrađenog poljoprivrednog zemljišta.

“Očekujemo da Vlada i Sabor do kraja provedu Zakon o poljoprivrednoj komori, posebice vezano za financiranje odnosno plaćanje članarine, što je definirano Zakonom o poljoprivrednoj komori, ali do sada nisu provedene sve potrebne predradnje kako bi se Zakon provodio do kraja”, istaknuli su iz HPK napominjući da ukoliko je potrebno treba pristupiti i izmjenama zakona.




Njihov je prijedlog da se ozbiljno pristupi redefiniranju uloge HPK po uzoru na austrijsku poljoprivrednu komoru, koja je trenutno primjer dobre prakse Europske unije, i snažna organizacija ključna u provođenju svih poljoprivrednih politika te pomoći poljoprivrednicima.

Zbog stotinjak različitih zakonskih akata za novo programsko razdoblje te sve novine koje će se u sektoru poljoprivrede događati i koje će zahtijevati prilagodbu, u HPK smatraju da bi Hrvatska trebala razmotriti organizacijski sustav HPK po austrijskom modelu te primijeniti njihov način organiziranje poljoprivrednika.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.